Evenimentul Zilei > International > Rusia refuză vize pentru profesorii din SUA și Marea Britanie. Tensiuni diplomatice
Rusia refuză vize pentru profesorii din SUA și Marea Britanie. Tensiuni diplomatice

Rusia refuză vize pentru profesorii din SUA și Marea Britanie. Tensiuni diplomatice

Zeci de profesori străini nu mai pot preda în scolile rusești frecventate de copiii diplomaților

Tensiunile diplomatice între Rusia și țările occidentale au depășit un nou prag. Ele au antrenat închiderea sucursale școlii anglo-americane din Sankt-Petersburg, după ce instituția a funcționat 43 de ani, informează Moscow Times. Școala anglo-americană din Moscova a fost fondată în 1949, de către guvernele american britanicși canadian.

Ministerul rus al afacerilor Externe a refuzat acum să elibereze vize pentru 30 de noi profesori ai școlii anglo-americane din Moscova, potrivit New York Times, citând o scrisoare adresată ambasadelor occidentale de către membrii consiliului școlar.
„Acest lucru va avea un efect devastator asupra capacității școlii de a angaja și de a păstra profesori de înaltă calitate și personal internațional”, a scris Heather Byrnes, membru al consiliului școlii din Moscova.

Aproxiat 1200 de copii din 60 de țări diferite frecventează această școală, unde sunt anajați 150 de profesori.
Interdicțiile vizelor ar putea fi o modalitate de presiune asupra Statelor Unite pentru a preda rușilor două complexe diplomatice ale Moscovei confiscate în Maryland și în New York, potrivit lui Alexis Rodzianko, directorul camerei de comerț americană din Moscova „Din câte înțeleg, este un mijloc de a convinge Statele Unite pentru a recupera aceste clădiri”, a declarat Rodzianko.
Ambasada Statelor Unite la Moscova a calificat decizia refuzării vizelor ca „nefericită”. „Copiii nu trebuie niciodată folosiți ca pioni în conflictele diplomatice”, se arată într-un comunicat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.