Evenimentul Zilei > EVZ Special > Rusia „răsucește cheia” în Iran. „Sper că americanii ne aud!”
Rusia „răsucește cheia” în Iran. „Sper că americanii ne aud!”

Rusia „răsucește cheia” în Iran. „Sper că americanii ne aud!”

Rusia acuză fățiș SUA că ar fi vinovată de tragedia aviatică din Iran în urma căreia și-au pierdut viața 176 de pasageri. Serghei Lavrov, ministru al Afacerilor Externe al Federației Ruse, susține că rachetele care au lovit avionul Boeing 737-800 care zbura de la Teheran spre Kiev au fost trase pentru că Teherenul se temea de un atac american.

Serghei Lavrov, ministru al Afacerilor Externe al Federației Ruse, a declarat citat de Reuters, că „erau informaţii că iranienii aşteptau un alt atac din partea Statelor Unite”.

„Iranul a lansat rachete spre aeronava ucraineană de pasageri în contextul în care circulau informaţii că la frontiera ţării erau avioane americane multirol F-35”, a declarat Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse.

El a catalogat tragedia drept „eroare umană” şi a ţinut să precizeze că nu caută justificări. „Dar erau informaţii că iranienii aşteptau un alt atac din partea Statelor Unite după atacurile lor, doar că nu ştiau ce formă ar putea avea”, a ţinut să sublinieze Serghei Lavrov.

Ministrul de Externe al Federației Ruse a adăugat că „erau cel puţin şase avioane americane F-35 în aer în zona frontierei iraniene în acel moment”.

„Această informaţie nu este confirmată încă, dar aş vrea să evidenţiez situaţiile-limită ale cazurilor de acest tip”, a declarat Serghei Lavrov.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat, la rândul său, că tragedia a avut la bază „agresiunea” SUA împotriva Iranului, administraţia Trump fiind aceea care „a generat incidentul”.

Avionul de pasageri Boeing 737-800 care zbura de la Teheran spre Kiev a fost doborât din greşeală, au recunoscut autorităţile iraniene, iar toţi cei 176 de pasageri şi-au pierdut viaţa. Majoritatea persoanelor aflate la bord erau iranieni sau aveau dublă cetăţenie. Canada a avut 57 de cetăţeni la bord, iar nouă dintre cei 11 cetăţeni ucraineni ucişi erau chiar membri ai echipajului.

Iranul a admis, în cele din urmă, că rachetele lansate către aeronava de pasageri erau de provenienţă rusească, potrivit informaţiilor furnizate de Associated Press. Organizaţia pentru Aviaţie Civilă din Iran a confirmat că a fost vorba despre rachete antiaeriene TOR-M1, fabricate în Rusia.

În acest context, Serghei Lavrov acuză politicile „agresive” ale Administraţiei Donald Trump care ar fi amplificat tensiunile la nivel mondial iar Rusia îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă. Cu atât mai mult, spune el, cu cât comunicarea între ruşi şi americani este… inexistentă.

„Vom acţiona puternic pentru a evita lipsirea lumii de acorduri privind controlul şi limitarea armelor nucleare”, a declarat Serghei Lavrov.

„Noi susţinem extinderea Noului Acord START fără condiţii prealabile. Sper că americanii ne aud, nu am primit niciun semnal coerent din partea lor”, a mai precizat şeful diplomaţiei ruse.