În Slovacia, veterani ai trupelor speciale rusești Spetsnaz antrenează membriiunei grupări paramilitare de extremă dreapta, numită Militarii Slovaci în Teren.

După invadarea Ucrainei de către trupele rusești, în 2014, mulți dintre acești tineri slovaci s-au alăturat forțelor rusești din estul Ucrainei. O parte dintre ei au primit ordin de a răspândi zvonuri despre ,,organizația teroristă” NATO, scrie The Atlantic, potrivit hotnews.

În Franța, la Marsilia, ultrașii care susțin echipe din Rusia, cu tatuaje ale serviciului rus de informații, GRU, au atacat suporteri englezi în timpul Campionatului European de Fotbal din 2016. Alexander Shprygin, conducătorul Uniunii Ruse a Suporterilor, a fost arestat în timpul violențelor și deportat din Franța.

În mai 2017, un grup de motocicliști ruși, însoțiți de membrii ai Ambasadei Ruse au participat la festivitatea de la memorialul dedicat celui de-Al Doilea Război Mondial, aflat în Cimitirul Kerepesi din Budapesta.

Ultranaționaliști din Muntenegru sau neo-naziștii din Ungaria, implicarea serviciilor secrete rusești în organizarea și antrenarea lor, a fost deja dovedită.

Acestea sunt doar câteva exemple care atestă implicarea autorităților de la Moscova în antrenarea și organizarea în trupe paramilitare a extremiștilor europeni.