Evenimentul Zilei > International > Rusia trimite mercenari în Venezuela
Rusia trimite mercenari în Venezuela

Rusia trimite mercenari în Venezuela

Rusia a trimis în secret, în Venezuela, aproximativ 400 de mercenari de elită, mai precis militari aflați sub contract, potrivit site-ului Lenta.ru.

Agenția rusă de știri l-a citat pe șeful Comitetului Adunării Tuturor Ofițerilor Ruși, Yevgeny Shabaev, care a declarat pe 25 ianuarie că respectivii militari aflați sub contract au fost trimiși de urgență în Venezuela.

"În seara zilei de 21 ianuarie, un anumit grup de bărbați au fost instruiți să recruteze rapid un grup de militari. Aceștia au executat ordine venite de la companii militare private", a explicat Shabayev.
Potrivit lui Shabaev, președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, se teme de trădare și, prin urmare, a cerut înlocuirea gărzii sale personale cu oamenii loiali, ceea ce s-a și făcut.
După recrutare, grupul a fost trimis cu două zboruri charter către Havana, capitala Cubei. De acolo, unul dintre mercenari a sunat în Rusia și a spus că urmează să fie trimiși în Caracas. Mercenarii au sosit în Venezuela marți, 22 ianuarie, a declarat Shabayev.
De asemenea, acesta a remarcat că mercenarii trimiși acolo nu sunt angajați ai companiei militare private ruse Wagner (o echipă de mercenari foarte activă în conflictele din Siria și Ucraina), nici cu proprietarul de restaurante Yevgeny Prigogine, care este considerat liderul companiei.
Ministerul Apărării din Rusia și Ministerul Informațiilor din Venezuela nu au răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la militarii sub contract. Totuși, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: "Nu avem astfel de informații".
Inițial, au apărut în presă informații potrivit cărora militari sub contract de origine ​​rusă au zburat în Venezuela în ultimele zile pentru a asigura securitatea președintelui Nicolas Maduro, ca urmare a protestelor opoziției susținută de SUA, potrivit declarațiilor a doua persoane apropiate acestuia.
Rusia, care a susținut guvernul socialist al lui Maduro, având interese de miliarde de dolari, a promis săptămâna aceasta că îl va susține mai departe, după ce liderul opoziției, Juan Guaido, s-a declarat președinte cu aprobarea Washingtonului.
Este vorba de cea mai recentă criză internațională în care sunt implicate superputerile lumii, Statele Unite și Europa sprijinindu-l pe Guaido, în timp ce Rusia și China fac apel la neintervenție.
De asemenea, mass media susține că militari ruși privați au luat parte la dispersarea în forță a manifestanților antiguvernamentali în Khartoum, Sudan.