După anunţul făcut de Putin, şi anume: „Începând de mâine, 12 mai, perioada de blocare se va încheia pentru întreaga țară și pentru toate sectoarele economiei”, chiar de a doua zi Rusia a fost lovită de un nou focar de infecţii, înregistrând cel mai mare număr de decese de la Covid-19 într-o singură zi.

Apoi, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, a devenind cel de-al cincilea oficial superior al guvernului care a contractat coronavirusul. Şi veştile rele continuă. Rusia este pe locul doi după Statelor Unite, atât cu număr de focare cu cea mai rapidă creștere, cât și pentru cele mai multe cazuri de coronavirus.

„Putin a pierdut legătura cu realitatea”

Afirmaţia îi aparţine Tatianei Stanovaya, fondatoarea proiectului de analiză politică R.Politik. „Se pare că nu înțelege în ce țară se află”. În afară de a intra în principalul spital de coronavirus din Moscova, la sfârșitul lunii martie, îmbrăcat într-un costum special, președintele a abandonat imaginea obișnuită de lider puternic. A apărut săptămânal la televiziunea de stat în conferințe video cu oficiali din cabinet și regionali, dar părea plictisit, lăsându-se pe spătarul scaunului, jucându-se cu un stilou, mai degrabă decât acordând atenție.

„S-a transformat dintr-un politician într-un misionar, simțind responsabilitatea față de istorie, nu de oameni”, a adăugat ea. „Jocurile geopolitice sunt interesante pentru el; blocarea este plictisitoare.

„Acum arată ca un lup bătrân, bolnav”

Politologul Alexander Kynev a declartat:„Nu mai pare un lider puternic”. „Timp de atâția ani, carisma lui a fost viteja lui. Chiar dacă era fiu de curvă, era puternic. Iar acest lucru l-a aajutat să obţină respect chiar și de la cei care nu erau mulțumiți de el”. Acum arată ca „un lup bătrân și bolnav”, a concluzionat acesta.

Pentru a remarca două dintre cele mai marcante cifre ale declinului economic cu care se confruntă Rusia, o treime din economia sa a încetat, în timp ce 735.000 de ruși s-au înregistrat deja ca șomeri în ultimele două luni. Alexei Kudrin, șeful camerei de audit din Rusia, consideră că șomajul ar putea crește până la 10%, în timp ce analiștii Alfa Bank prezic că salariile reale ar putea scădea cu până la 5%.

Nu este de mirare, așadar, că, potrivit unui sondaj publicat miercuri de către VTsIOM, condus de stat, 80% dintre respondenți au susținut decizia președintelui de a reîncepe munca, notează themoscowtimes.