Evenimentul Zilei > International > Rusia avertizează! În cazul unor sancțiuni, europenii nu vor mai avea căldură ieftină
Rusia avertizează! În cazul unor sancțiuni, europenii nu vor mai avea căldură ieftină

Rusia avertizează! În cazul unor sancțiuni, europenii nu vor mai avea căldură ieftină

Pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, presiunea crește asupra Germaniei pentru a opri proiectul gazoductului Nord Stream 2. Igor Ananskih a atenţionat că în primul rând, Europa va fi cea afectată, în cazul impunerii unor sancțiuni.

Pe măsură ce puterile occidentale încearcă să evite o invazie rusă a Ucrainei, Nord Stream 2, un proiect de infrastructură energetică de lungă durată, care a creat deja o pană între Germania și Statele Unite, ar putea deveni o monedă cheie de schimb. Conducta de gaz de 11 miliarde de dolari peste Marea Baltică, deținută de gigantul energetic al Rusiei Gazprom, susținut de stat, trece din vestul Siberiei până în Germania, dublând capacitatea conductei deja în uz Nord Stream 1.

Dacă vor fi aplicate sancțiuni europenii vor avea cel mai mult de suferit

Un parlamentar rus susţine că, în cazul în care se vor impune unele sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2, cea care va fi afectată, în primul rând, va fi Europa.

Prim-vicepreședintele Comisiei pentru Energie din Duma de Stat a Rusiei, Igor Ananskih, a vorbit despre posibilele sancțiuni care ar putea fi aplicate împotriva Nord Stream 2, despre care discută Ministerul german de Externe în momentul de faţă. ”Noile sancţiuni vor afecta, în primul rând, economia Europei și Germania.

Conducta ar putea încălzi 26 de milioane de case germane la un preț accesibil, spune oficialul rus. Majoritatea germanilor susțin proiectul, doar părți ale elitei și mass-media sunt împotriva conductei. Pentru Rusia, conducta este importantă deoarece înlătură riscurile asociate cu trimiterea de gaze prin țările de tranzit, permițând Gazprom să livreze gaze direct către cel mai important client european, Germania.

Rusia va avea cu certitudine cui să livreze gaze, aceasta nu reprezintă pentru ea o problemă, dar lipsa gazelor ieftine va afecta cu certitudine economia germană”, a dat asigurări deputatul. Ananskih a admis că poate ar trebui clarificat modul în care o eventuală renunţare la gazoductul rusesc i-ar afecta pe cetățenii Germaniei.

Nord Stream 2 nu are nimic de-a face cu Ucraina

”Sunt convins de faptul că, dacă se va organiza un referendum, marea majoritate a cetățenilor germani vor susţine că este mult mai important pentru ei să aibă căldură ieftină în apartamente și gaz ieftin pentru întreprinderile germane din industrie. Nord Stream 2 nu are nimic de-a face cu Ucraina”, a mai declarat parlamentarul Ananskih.

După cum a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, sancțiunile UE, pe care le pregătește împotriva Rusiei în cazul unei ”agresiuni” împotriva Ucrainei, pot viza şi gazoductul Nord Stream 2, relatează aljazeera.