Parlamentul polonez a votat împotriva gazoductului Nord Stream 2
- Sabina Popescu
- 17 iunie 2021, 03:00
Polonia a somat Uniunea Europeană, NATO și Germania să oprească construcția gazoductului Nord Stream 2.
Într-o demonstrație de rară unitate, Parlamentul polonez a votat cu 452 de voturi pentru o rezoluție care a cerut Uniunii Europene, NATO și Germaniei să oprească construcția gazoductului Nord Stream 2.
„Seimul polonez, în solidaritate cu vecinii noștri din Europa Centrală amenințați de expansionismul Rusiei, în special Ucraina, solicită UE și statelor sale membre, în special Germaniei ca aliat NATO și partener UE, să retragă sprijinul pentru punerea în funcțiune a Proiectul conductei de gaz Nord Stream 2 și să ia măsuri pentru a opri construcția sa ”, se arată în textul rezoluției.
Parlamentul Poloniei a făcut apel la valorile pe care se bazează UE, inclusiv solidaritatea cu Ucraina și asigurarea stabilității și securității în Europa, pentru a spori rezistența Uniunii la presiunile Rusiei. Rezoluția solicită, de asemenea, SUA să mențină și să extindă sancțiunile asupra entităților care participă la construcția conductei. „O presiune politică și economică suplimentară din partea SUA ar putea opri acest proiect dăunător și ar putea duce la consolidarea cooperării între aliații NATO”, se arată în declarație. Seimul polonez încheie rezoluția exprimându-și convingerea că continuarea Nord Stream 2 constituie acceptul politicii rusești bazată pe abuzul standardelor internaționale, drepturile omului și încălcarea integrității teritoriale a statelor învecinate precum și presiunea crescândă asupra statelor membre ale UE și NATO .
Stocurile limitate de gaze naturale obligă Europa să utilizeze mai mult cărbune
Decizia Poloniei survine pe fondul unui moment tensionat, cu atât mai mult cu cât, odată cu revenirea cererii de energie după pandemie, companiile europene de utilități folosesc mai mult cărbune, deoarece stocurile de gaze naturale sunt neobișnuit de mici pentru această perioadă a anului, din cauza valului de frig de la sfârșitul iernii și la începutul primăverii.
Anul acesta, în ciuda prețului record al certificatelor de carbon în Europa, utilizarea cărbunelui pentru generarea de energie electrică a crescut cu până la 15%, a declarat pentru Bloomberg Andy Sommer, liderul echipei de analiză și modelare al traderului elvețian Axpo Solutions. „Nivelul gazului din depozite este atât de scăzut, încât Europa nu își poate permite să producă energie suplimentară cu acest combustibil”, a spus Sommer pentru Bloomberg.
Stocurile de gaze naturale sunt cu aproximativ 25% sub media pe cinci ani, motiv pentru care companiile de utilități produc mai multă energie electrică pe cărbune, spun analiștii. Europa începuse deja să se reaprovizioneze cu gaze naturale după o iarnă aspră care a epuizat inventarele atunci când un nou val de frig din aprilie a provocat retrageri suplimentare din depozite.
Ca urmare a nivelurilor scăzute de gaze naturale în depozite, prețul gazului în hub-ul olandez TTF (de referință în Europa), a crescut cu peste 50 la sută în 2021. Prețurile sunt aproape de cel mai înalt nivel atins la sfârșitul primăverii 2008, conform estimărilor Bloomberg.
Din cauza stocurilor limitate și a prețului gazelor, producția de energie din cărbune este în creștere în Europa, în ciuda prețului record al carbonului din UE, care a depășit 60,50 USD (50 euro) pe tonă la începutul lunii mai. Situația actuală cu mixul energetic din Europa este o indicație a provocărilor cu care se confruntă continentul și Uniunea Europeană în efortul lor de a face rețelele mai verzi. Utilizarea cărbunelui în producția de energie este, de asemenea, în creștere în Statele Unite, unde creșterea prețurilor la gazele naturale descurajează generarea de energie electrică pe bază de gaz și va oferi cărbunelui un impuls pe termen scurt în această vară.