Agrepres anunţă că documentul istoric indică exact cea mai gravă ameninţare pentru Polonia: „politica neoimperială” a autorităţilor ruse, dusă de asemenea şi „cu mijloace de forţă militară”.

Conform site-ului de ştiri thenews.pl, strategia înlocuieşte un document adoptat în 2014 şi afirmă că securitatea Poloniei este afectată în mod negativ de „dezintegrarea progresivă a ordinii internaţionale”, inclusiv de „lipsa de respect pentru dreptul internaţional şi nerespectarea obligaţiilor internaţionale”.

Totodată, documentul de o importanţă istorică incotestabilă menţionează că „agresiunea împotriva Georgiei, anexarea ilegală a Crimeei şi activităţile din estul Ucrainei au încălcat principiile fundamentale ale dreptului internaţional şi au subminat pilonii sistemului de securitate european”.

Poate cea mai importantă informaţie din documentul semnat la Varşovia este cea cu privire la faptul că Rusia „îşi dezvoltă intensiv capacităţile militare ofensive” în zone precum Marea Baltică şi „efectuează exerciţii militare ample, bazate pe scenarii ce presupun un conflict cu statele membre NATO, o desfăşurare de mari formaţiuni militare şi chiar folosirea armelor nucleare”.

Polonia acuză că Rusia recurge la „acţiuni cuprinzătoare şi complexe utilizând mijloace non-militare (printre care atacuri cibernetice şi dezinformări) pentru a destabiliza structurile şi societăţile ţărilor occidentale şi pentru a crea divizări între aliaţi”.

În acest context, rămâne de văzut care va fi replica ce va veni de la Moscova, având în vedere acuzaţiile foarte grave, susţinute probabil de informaţii de top.

Ştire în curs de actualizare.