Viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a declarat că Rusia examinează luarea unor măsuri de represalii împotriva Statelor Unite, după ce Washingtonul a sancţionat  compania Profinet Pte Ltd şi pe directorul său general, Vasili Aleksandrovici Kolceanov pentru furnizarea unor servicii portuare de cel puţin şase ori destinate unor nave navigând sub pavilion nord-coreean, scrie agerpres.ro

Riabkov a declarat, citat de Interfax, că decizia privind un răspuns va fi luată de către conducerea ţării.

Trezoreria SUA a anunţat, miercuri, sancţiuni financiare împotriva a două companii, rusă şi chineză, acuzate că au continuat să menţină relaţii comerciale cu Coreea de Nord, în pofida embargoului impus Phenianului, aminteşte France Presse.

Grupul chinez Dalian Sun Moon International Logistics Trading Co şi filiala sa din Singapore, SINSMS, sunt acuzate de export de alcool şi ţigări către Coreea de Nord prin falsificarea documentelor de livrare. Comerţul „ilegal” cu ţigări în Coreea de Nord este de peste un miliard de dolari pe an, a afirmat administraţia americană într-un comunicat.

Compania rusă Profinet şi directorul său general sunt de asemenea sancţionaţi pentru furnizarea de servicii portuare unor nave din Coreea de Nord. Aceste nave, între care două petroliere, care sunt deja supuse unor sancţiuni, au beneficiat de servicii în porturile ruseşti Nahodka, Vostocinîi, Vladivostok şi Slavianka.