Evenimentul Zilei > International > RUSIA ameninţă ROMÂNIA din nou! Oficialii ruşi RESPING crearea unei FORŢE navale NATO în Marea Neagră
RUSIA ameninţă ROMÂNIA din nou! Oficialii ruşi RESPING crearea unei FORŢE navale NATO în Marea Neagră

RUSIA ameninţă ROMÂNIA din nou! Oficialii ruşi RESPING crearea unei FORŢE navale NATO în Marea Neagră

Reacţia Rusiei la vestea că NATO se pregăteşte de crearea unei forţe navale în Marea Neagră, nu a întârziat să apară. Guvernatorul provinciei ruse Sevastopol, Serghei Maniailo avetizează că prezenţa unei flote militare NATO în Marea Neagră poate duce la afectarea stabilităţii regionale, iar în acest caz Rusia se va vedea nevoită să reacţioneze “în mod adecvat”, potrivit Mediafax.

"State care au ieşire la Marea Neagră încearcă de peste un an să găsească soluţii pentru garantarea securităţii. Eu nu văd niciun motiv să fie create noi structuri. Dacă cineva are astfel de intenţii, cred că reacţia Rusiei va fi adecvată", a declarat Serghei Maniailo, citat de site-ul agenţiei Tass.

"Stabilitatea în zona Mării Negre se axează pe acordurile existente. A existat înainte de reunificarea Crimeei cu Rusia. Aceste acorduri pur şi simplu nu ar trebui încălcate", a subliniat Meniailo.

Ministerul român al Apărării a anunţat cu câteva luni în urmă că vor fi iniţiate demersuri în vederea creării unei structuri navale permanente în Marea Neagră, după modelul grupurilor navale NATO. România, alături de Bulgaria şi Turcia au avut discuţii pe marginea creării unui grup naval comun al NATO în Marea Neagră.

Un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, Andrei Kelin anunţa în luna iunie că o decizie NATO de suplimentare a capactăţilor navale la Marea Negră ar reprezenta un factor destabilizator, susţinând că Marea Neagră nu are nicio legătură cu Alianţa Nord-Atalntică.

În Convenţia Montreux se precizează că statele care nu au ieşire la Marea Neagră nu pot menţine nave militare mai mult de 21 de zile în această zonă.

Reacţia Rusiei la decizia NATO din cadrul Summitului de vineri de la Varşovia nu este însă una surprinzătoare. Ruşii au respins în nenumărate rânduri ideea prezenţei unei nave militare NATO în Marea Neagră. Mai mult de atât, forţele aeriene ruse au simulat în centrul Mării Negre un exerciţiu de distrugere a navelor militare NATO din Portul Constanţa, susţin surse din cadrul serviciilor secrete ucrainiene.

Rusia are la ora actuală propria flotă în Marea Neagră, staţionata la Sevastopol, scrie Realitatea TV.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: