Rusia acuză Ucraina că a lovit o platformă de foraj din Marea Neagră, furată de Moscova după 2014

Rusia acuză Ucraina că a lovit o platformă de foraj din Marea Neagră, furată de Moscova după 2014 Sursa foto: Odesa Journal

Forțele militare ucrainene ar fi lovit două platforme de foraj din Marea Neagră, confiscate de Rusia după anexarea peninsulei Crimeea, acuză Moscova. Informația a fost prezentată de autoritățile ruse din Crimeea, dar nu a fost confirmată de forțele militare din Ucraina. Oficialii ruși susțin că este în curs o operațiune de salvare a lucrătorilor de pe aceste platforme martitime.

Liderul regiunii Crimeea, anexată de Rusia în 2014, susține că forțele militare din Ucraina ar fi bombardat platformele de foraj maritime din Marea Neagră. Este vorba despre instalațiile pe care Rusia le-a confiscat Ucrainei în momentul în care a ocupat peninsula.

„Astăzi, la ora 8 a.m., inamicul a bombardat platformele de foraj ale Cernomoreneftegaz. Sunt în contact cu colegii de la Ministerul Apărării (al Federației Ruse) și cu FSB (serviciul federal de securitate, n. red.) și acționăm pentru a salva oameni”, a scris Serghei Aksenov, liderul regiunii Crimeea, pe canalul său de Telegram.

El a precizat că în urma acestor atacuri au fost salvate doar cinci persoane, între care și trei răniți. Pentru ceilalți a fost demarată o operațiune de căutare și salvare care este în plină desfășurare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În timpul atacului, erau 12 persoane pe platformele de foraj ale Chornomorneftegaz. În acest moment, 5 persoane au fost salvate, trei dintre ele sunt rănite. Căutările continuă pentru restul”, a spus Serghei Aksyonov, guvernatorul local citat de publicația de propagandă Kryminform.

Un deputat ucrainean confirmă atacul

Informația nu a fost confirmată de Comandamentul sudic al armatei din Ucraina, deși li s-a solicitat un comentariu din partea postului de televiziune american CNN. Oficialii de la Kiev au refuzat să facă vreo declarație pe marginea acestui subiect de război.

În schimb, confirmarea a venit din partea unui deputat ucrainean, Oleksiy Goncearenko. Acesta a afirmat că a existat un atac cu rachete asupra uneia dintre aceste platforme, rebotezată Boyko.

„Atacul cu rachete asupra turnurilor Boyko a interferat ușor cu producția de gaze în Marea Neagră ucraineană a rușilor”, a scris Goncearenko.

Platformele au fost confiscate de Rusia

De menționat că în luna martie a anului 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea, soldații armatei de la Moscova au sechestrat două platforme de foraj marin ucrainene. Este vorba despre instalațiile „Petro Godovaneț” și „Ukraina”. Cele două platforme au fost folosite atât pentru a extrage gaze naturale din Marea Neagră, dar și pentru a monitoriza zona.

Ucraina a investit aproximativ 12 miliarde UAH în Chornomorneftegaz, compania care deține cele două platforme de foraj plutitoare autoelevatoare care au fost amplasate pe zăcământul de gaz de lângă Odesa.

Conform CNN, un an mai târziu, în 2015, cele două utilaje au fost mutate în câmpul gazifer Galiținske, care se întinde la 130 de kilometri în largul orașului-port Odesa.