Ministerul rus de externe a acuzat marți Statele Unite ale Americii că a luat o poziție distructivă asupra Tratatului de interzicere a testelor nucleare (CTBT) și de pregătirea pentru o posibilă reluare a testelor nucleare.

Statele Unite au semnat, dar nu au ratificat tratatul. Rusia a ratificat marți tratatul în urmă cu 20 de ani

Rusia a acuzat marţi SUA că pregătesc terenul pentru o posibilă reluare a testelor nucleare, denunţând refuzul acestora de a ratifica Tratatul privind Interzicerea Totală a Experimentelor Nucleare (CTBT), deschis pentru semnare din septembrie 1996 şi semnat de atunci de 184 de ţări.

Statele Unite au semnat, dar nu au ratificat tratatul

„Astăzi suntem obligaţi să constatăm o agravare serioasă a situaţiei în jurul CTBT. La un sfert de secol după ce tratatul a fost deschis pentru semnare, el nu a intrat încă vigoare”, a declarat Ministerul de Externe rus într-un comunicat cu ocazia împlinirii marţi a 20 de ani de la ratificarea CTBT de către Moscova.

Tratatul CTBT nu a intrat în vigoare din cauză că opt ţări ce deţin tehnologie nucleară încă nu l-au semnat sau nu l-au ratificat, explică diplomaţia rusă în document.

Poziţia cea mai distructivă în această privinţă revine SUA, care au declarat oficial că nu intenţionează să ratifice CTBT, pregătind astfel terenul pentru o eventuală reluare a testelor nucleare”, mai susţine MAE rus în acelaşi comunicat.

Rusia face aple către ţările care deţin tehnologie nucleară

Moscova spune că regimul de neproliferare şi de control al armelor nucleare se confruntă cu provocări serioase şi este necesar să se facă tot posibilul pentru ca tendinţele negative să fie depăşite”.

„Rusia lansează un apel către aceste opt ţări şi, mai ales, către Statele Unite să-şi revizuiască poziţiile şi să dea undă verde transformării acestui tratat – extrem de important din punctul de vedere al securităţii globale – într-un instrument juridic internaţional pe deplin funcţional”, conchide MAE rus.

Pentru ca Tratatul privind Interzicerea Totală a Experimentelor Nucleare să intre în vigoare este necesar ca toate cele 44 de ţări ce deţin tehnologie nucleară, menţionate în Anexa II, să-l semneze şi să-l ratifice. Din acest motiv Moscova face un apel pentru a se revizui poziţiile.

Dintre acestea, în afară de SUA, China, Iran, Egipt şi Israel nu au ratificat CTBT, în timp ce Coreea de Nord, India şi Pakistan nici măcar nu l-au semnat, notează Agerpres.