Vladimir Podrezov a ascultat în tăcere pronunţarea verdictului în spatele grilajului care îl despărţea de sala de audiere unde era judecat pentru "vandalism cu incitare la ură" de tribunalul Taganski din Moscova, informează Agerpres

Tânărul făcea parte dintr-un grup de "căţărători" care au escaladat unul dintre celebrii zgârie-nori stalinişti din centrul capitalei ruse, în dimineaţa de 20 august 2014. 

Ajunşi în vârful edificiului, situat în faţa Kremlinului, ei au pictat în albastru imensa stea amplasată acolo şi au făcut să fluture un drapel ucrainean, în timp ce relaţiile între Moscova şi Kiev sunt foarte tensionate pe fondul războiului în estul Ucrainei. 

Podrezov a fost condamnat în pofida faptului că "Mustang"- pseudonim sub care se ascunde un ucrainean celebru pentru fotografiile pe care le face suspendat cu o mână de vârful edificiilor înalte – a revendicat acţiunea. 

Din Ucraina, unde trăieşte, el a afirmat că este singurul responsabil în acest caz şi a difuzat o înregistrare video a sa şi a acrobaţiilor sale în vârful imobilului stalinist. 

"Nu i-am văzut pe aceşti ruşi pe acoperiş şi nu-i cunosc", susţine el, adăugând că "un val de sentimente patriotice" l-a determinat să picteze din nou steaua, într-un moment în care conflictul între soldaţi ucraineni şi combatanţi separatişti proruşi îşi dublează intensitatea. 

Justiţia rusă a estimat că Vladimir Podrezov este vinovat de complicitate pentru că l-a ajutat pe "Mustang" cumpărând vopseaua şi conducându-l până în vârful imobilului.