UPDATE:

Ştefan Alexandru Băişanu, membru exclus din ALDE, a oferit primele reacţii după decizia partidului. Acesta a spus şi că va depune o plângere penală pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu.

„Vreau să vă spun că momentul trăit astăzi este unul inedit în inepţia lui. Am înţeles pe surse că al nostru preşedinte a chemat ceva lideri la o discuţie informală la partid privitor la ce se va întâmpla. Evident, nu am fost chemat nici eu, nici membrii ALDE cu drept de vot în biroul politic. Au fost chemaţi doar câţiva lideri aleşi pe sprânceană de Chiţoiu şi Tăriceanu. Discuţia a fost nestatutară, dar evident că fiecare membru ALDE se poate întâlni cu altul când vrea în afara statutului. Când au observat că au un număr suficient de mare de oameni au transformat întâlnirea într-un BEX. Trebuie să scoatem în evidenţă că asta nu se poate face de pe un minut pe altul. Orice delegaţie permanentă trebuie să îndeplinească nişte criterii şi anume să fie chemată cu zece zile înainte de data la care se stabileşte. Ea este ilegală, pentru că orice membru de partid exclus trebuie chemat la judecată. Omul ăla are dreptul să se apere. Lucrul ăsta nu s-a întâmplat. Au fost chemaţi doar apropiaţii lui Tăriceanu”, a afirmat Ştefan Băişanu la Antena 3.

„Eu, în nume personal, am discutat deja cu avocatul meu, i-am pus la dispoziţiei statutul, actele, i-am explicat ce şi cum s-a întâmplat, şi evident îmi voi căuta dreptatea în justiţie, pentru că se pare că partidul este pe persoană fizică, a lui Tăriceanu şi Chiţoiu. În ceea ce priveşte atitudinea şi actele total dezechilibrate care afectează imaginea şi statutul meu, voi face plângere penală atât domnului Călin Popescu Tăriceanu, cât şi domnului Chiţoiu şi altor colegi care au decis lucrul ăsta. Este clar, dacă cinci deputaţi ALDE părăsesc grupul ALDE, nu partidul, atunci grupul se desfiinţează. Eu nu îmi doresc asta, deşi e categoric că asta se va întâmpla. Nu voi merge în PSD, nu renunţ la ALDE, voi merge în instanţă. Vom vedea dacă au avut dreptate monştrii sacri ai PNL sau noi, cei din ALDE”, a mai explicat Ştefan Băişanu

Ştirea iniţială: 

Este vorba despre Teodor Meleșcanu, Grațiela Gavrilescu, Ion Cupă și Alexandru Băișanu, dați afară după o ședință informală a liderilor ALDE.

În cazul lui Meleșcanu, motivul excluderii a fost acela că a acceptat să fie președinte al Senatului, la propunerea PSD, luându-i astfel locul șefului său de partid, Călin Popescu Tăriceanu, care a demisionat după ieșirea de la Guvernare.

Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu şi Ion Cupă au fost excluși pentru că acceptat să facă parte din guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Biroul Politiv Executic al ALDE a invocat articolul 14, alineatul 2, litera c din Statut, potrivit căruia „calitatea de membru ALDE se pierde prin aderarea sau susţinerea publică a unui alt partid sau a unei alte doctrine politice, cu excepţia partidului/partidelor cu care ALDE se află în alianţă politică sau electorală”.

Cei patru vor fi șterși din baza de date cu membri ai partidului, dar au anunțat că vor contesta decizia de excludere.

Ședința nu a fost lipsită de tensiuni, Marian Cucşa și Daniel Zamfir fiind printre cei nemulțumiți de ultimele decizii ale conducerii ALDE.

Iată și comunicatul integral al conducerii ALDE:

„Biroul Politic Executiv al ALDE, întrunit astăzi, 13 septembrie, a luat act de pierderea calităţii de membru ALDE pentru următorii: Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu, în baza prevederilor art. 14, alin 2, lit. c din Statutul ALDE care prevede : „Calitatea de membru ALDE se pierde prin aderarea la sau susţinerea publică a unui alt partid sau a unei alte doctrine politice, cu excepţia partidului sau partidelor cu care ALDE se află în alianţă politică sau electorală”.
Biroul Politic Executiv al ALDE a constatat că domnul Teodor Meleşcanu, doamna Graţiela Leocadia Gavrilescu, precum şi domnii Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu au acceptat să participe la discuţii de negociere cu PSD în vederea ocupării de funcţii la nivelul Senatului României, respectiv Guvernului României, discuţii în urma cărora au acceptat funcţiile propuse.
În acest fel au încălcat Hotărârea Delegaţiei Permanente Naţionale ALDE din data de 26 august 2019, votată cu o majoritate covârşitoare de 83 de voturi pentru şi 2 abţineri, şi Hotărârea Biroului Politic Central din data de 3 septembrie 2019.
Ca urmare, secretariatul general ALDE va proceda la radierea din baza de date centrală a ALDE a doamnei Graţiela Leocadia Gavrilescu şi a domnilor Teodor Meleşcanu, Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu”.