Evenimentul Zilei > Economie > BREAKING NEWS: Bucureştenii ar putea rămâne FĂRĂ APĂ CALDĂ ŞI CĂLDURĂ de la 1 noiembrie. Romgaz nu şi-a primit banii de la Primărie
BREAKING NEWS: Bucureştenii ar putea rămâne FĂRĂ APĂ CALDĂ ŞI CĂLDURĂ de la 1 noiembrie. Romgaz nu şi-a primit banii de la Primărie

BREAKING NEWS: Bucureştenii ar putea rămâne FĂRĂ APĂ CALDĂ ŞI CĂLDURĂ de la 1 noiembrie. Romgaz nu şi-a primit banii de la Primărie

Producătorul naţional de gaze Romgaz ar putea opri livrările către Elcen Bucureşti, producătorul de energie termică al Capitalei, chiar de la 1 noiembrie, dacă Primăria nu se va angaja ferm, până la 31 octombrie, că va plăti banii pe gazele contractate de la Romgaz, au declarat pentru EVZ surse din companie.

Consiliul de Administraţie al Romgaz întrunit ieri a aprobat o convenţie între Romgaz – ElcenRadet şi Primaria Capitalei, ce reglementează obligaţiile între părţi. Convenţia agreată între părţi trebuie aprobată şi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), convocată pentru 31 octombrie. 

“Dacă această convenţie nu va fi aprobată de CGMB, e foarte posibil ca pe 1 noiembrie să sistăm livrarea gazelor naturale. Noi trebuie să avem o garanţie că ne vom primi banii”, ne-au declarat reprezentanţi ai companiei. 

Potrivit acestei convenţii, care prevede furnizarea gazelor până la 31 martie, Primăria Capitalei trebuie să dea banii către Romgaz cel târziu pe 12 noiembrie, reprezentând plata gazelor pentru luna octombrie, dar şi pentru cele 12 zile din noiembrie. 

ELCEN, producătorul de energie termică pentru Bucureşti, şi RADET, furnizorul şi distribuitorul de energie termică, au intrat în insolvenţă la începutul lunii octombrie, după ce au acumulat datorii uriaşe la furnizori. Schema este aceasta: Primăria Capitalei nu a plătit către Radet contravaloarea subvenţiei la căldura livrată populaţiei (populaţia plăteşte 164 lei/Gcal, dar costul real este de 316 lei/Gcal), Elcen nu şi-a primit banii de la Radet, iar Romgaz nu a încasat banii de la Elcen, suma de recuperat pentru gazele livrate fiind de peste 300 milioane lei.  

Chiar dacă Elcen şi Radet sunt în insolvenţă, dacă Primăria nu va plăti gazele, Romgaz nu e obligată să continue furnizarea. Guvernul a stabilit, printr-o ordonanţă de urgenţă, că Primăria Capitalei poate plăti gazele în avans, dar acest lucru nu s-a realizat şi vă spunem şi de ce. 


Situaţie gravă

Mai exact, Guvernul a adoptat în şedinţa din 5 octombrie o Ordonanţă de Urgenţă privind crearea unui cont escrow unde vor fi virate sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenţei de preţ pentru producerea energiei termice în sistem centralizat, sume care vor merge direct către producătorii şi furnizorii de energie termică.

De asemenea, potrivit actului normativ, pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvenţă şi faliment, în cazul furnizorilor şi producătorilor de energie termică. 

Deşi ordonanţa stipulează că administraţia locală poate acorda sumele în avans în termen de 15 zile de la aprobarea actului normativ, în realitate Primăria Capitalei nu a livrat niciun ban până acum. “Primăria nu a plătit în avans fiindcă şi-a dat seama că rămâne fără bani pentru alte cheltuieli la RADET, cu apa, electricitatea, salariile, mentenanţa. Aşa că ordonanţa a fost o soluţie negândită, fără efect, de propagandă”, ne-au spus surse din piaţă. 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: