Evenimentul Zilei > Justitie > Romeo, primarul anului în 2011, prins cu cinci șpăgi de milioane
Romeo, primarul anului în 2011, prins cu cinci șpăgi de milioane

Romeo, primarul anului în 2011, prins cu cinci șpăgi de milioane

Edilul de Bacău este acuzat că a cerut, de la oameni de afaceri din județ, procent din valoarea lucrărilor decontate din banii primăriei. Printre cei care au contribuit la bunăstarea lui Stavarache se afl ă și „Regele asfaltului”, Costel Cășuneanu.

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost reținut de procurorii anticorupție după ce a luat mită 2,4 milioane de lei. Ajutat de doi complici, Liviu Goian și Liviu Cenușă, Stavarache „taxa” orice investiție făcută de Primăria Bacău. Șpaga era primită sub formă de procent din valoarea lucrărilor sau deconturilor. Valoarea acesteia varia între 50 și 10%.

Procurorii susțin că faptele s-au petrecut în perioada 2008 – 2011, iar mita a fost dată de patru oameni de afaceri. Printre ei se regăsește și cel supranumit „Regele asfaltului”, Costel Cășuneanu. El este suspectat că i-ar fi dat 100.000 de lei primarului. „În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu Apostol Constantin, Stavarache i-a solicitat lui Cășuneanu Costel suma de 100.000 de lei, cu titlu de sponsorizare, pentru Asociaţia TOP Sport pentru a elibera un certificat de urbanism pentru SC Asero Onești”, se arată în referatul cu propunere de arestare întocmit de DNA. Constantin Apostol este directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord- Est.

Stavarache, Goian și Cenușă au fost prezentați Curții de Apel Bacău cu propunere de arestare pentru 30 de zile. Concret, în ianuarie 2008, Stavarache a cerut câte 19 euro pentru fiecare stâlp de iluminat din oraș întreținut de o firmă particulară. Astfel, în buzunarul primarului au intrat 810.000 de lei, în decursul a trei ani.

Bani prin asociații

Banii nu erau oferiți direct, ci prin intermediul unor contracte de sponsorizare a unor asociații sportive deținute tot de primărie. În ianurie 2009, primarul liberal al orașului a cerut unui alt om de afaceri 150.000 de lei pentru ca firma acestuia să primească un contract de lucrări tehnico-utilitare. Prin intermediul Asociației TOP Sport, banii au ajuns la primar. Trei luni mai târziu, patronului aceleași firme i s-a cerut 10 % din costurile ridicării unui bloc de 45 de locuințe tip ANL. Valoarea acestei lucrări a fost de 2,7 milioane de euro. Ca urmare a acestei înțelegeri, în intervalul aprilie 2008 – septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la constructor, prin intermediul mai multor societăţi comerciale și asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 de lei. Procurorii consideră că Stavarache trebuie arestat deoarece ”există date că, în numele inculpatului, se încearcă influenţarea unor persoane care au legătură cu prezenta cauză”.

Cine este Stavarache

Din cei 52 de ani ai săi, Romeo Stavarache și-a petrecut 10 dintre ei în fotoliul de primar. În anul 2004, a fost ales primar pe listele PUR, după care a trecul la liberali. El a fost desemnat primarul anului în 2011, fiind ales dintre 200 de alți primari participanți la concurs. Edilul Bacăului a câștigat și premiul în valoare de 15.000 de euro cu care promitea că va amenaja un parc pentru copii. Edilul reținut pozează în cetățean sărac și cinstit, în ciuda milioanelor de lei încasate de la afaceriștii locali. A declarat în ultimul an patru terenuri în Bacău, o casă în oraș, venituri împreună cu soția de 70.000 de lei și o indemnizație de 36.000 de euro din calitatea de membru în Consiliul Uniunii Europene – Comitetul Regiunilor. El a candidat la alegerile europarlamentare din partea PNL pe locul 9, dar nu a fost ales.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.