Evenimentul Zilei > Economie > ROMATSA a dat de POMANĂ 39 de milioane de lei GUVERNULUI
ROMATSA a dat de POMANĂ 39 de milioane de lei GUVERNULUI

ROMATSA a dat de POMANĂ 39 de milioane de lei GUVERNULUI

Consiliul de Administraţie al ROMATSA a hotărât să dea o mână de ajutor şi un purcoi de bani guvernului vărsând la bugetul de stat, din rezervele regiei, peste 39 de milioane de lei.

Asta în condiţiile în care ROMATSA a înregistrat în 2016 pierderi de peste 53 de milioane de lei, iar proiecţiile financiare pentru perioada 2017-2019 indică pierderi şi mai mari.

Liderii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România – ATSR i-au adresat, miercuri, premierului Mihai Tudose o scrisoare deschisă prin care îi solicită o audienţă în care să-i prezinte situaţia dezastruoasă de la ROMATSA, după ce acesta nu a răspuns unei solicitări similare făcute pe 7 august.

Sindicaliştii atrag atenţia că ROMATSA nu are buget aprobat, consiliul de administraţie şi directorul general sunt provizorii, nu există contract colectiv de muncă din 1 septembrie 2016, iar conflictul de muncă este deschis de de aproape un an.

Paradoxal este că ROMATSA se îndreaptă spre faliment deşi încasările sunt în continuă creştere după ce spaţiul aerian al Ucrainei a devenit nesigur. În aceste condiţii angajaţii se tem că există un plan de dezintegrarea a regiei care ar duce la mutarea serviciilor de trafic aerian din România. Ei îi cer premierului, pentru a se evita falimentul, revizuirea ţintelor de eficienţă a costurilor aferente ROMATSA, care ar fi fost asumate eronat în cadrul Planului de performanţă.

În scrisoarea deschisă, Mihai Tudose mai este informat că “managementul este ca şi inexistent, atât la nivelul instituţiei, cât şi la cel al Ministerului Transportului” şi că angajaţii regiei au fost surprinşi că în şedinţa de guvern din 18 august în care l-a criticat pe ministrul Răzvan Cuc nu i-a reproşat şi “starea deplorabilă” a ROMATSA şi a pistelor de pe Aeroportul Otopeni.