Românul Valeriu Tiţa i-a scos pe sirieni în stradă

Românul Valeriu Tiţa i-a scos pe sirieni în stradă

Un antrenor necunoscut în ţară a impresionat la Cupa Asiei, după ce duminică a învins redutabila naţională a Arabiei Saudite.

Un român face furori, în aceste zile, la Cupa Asiei pe Naţiuni. Valeriu Tiţa (44 de ani), selecţionerul Siriei, a debutat la turneul final găzduit de Qatar, învingând duminică selecţionata Arabiei Saudite (scor 2-1).

Eşecul saudiţilor i-a fost fatal tehnicianului Jose Peseiro, fostul antrenor al echipei Rapid, care a fost dat afară. Siria se află în Grupa B a competiţiei, iar joi va înfrunta Iordania, ultimul meci urmând să-l dispute luni, cu Japonia.

"Nu va veni în Liga I"

Ne puteți urmări și pe Google News

Numele lui Valeriu Tiţa nu a spus prea multe, până acum, în fotbalul românesc. La echipa FC Drobeta-Turnu-Severin, Tiţa a evoluat ca mijlocaş, fiind antrenat, în sezonul 1988-1989, de Ilie Balaci.

Între cei doi s-a legat o relaţie de prietenie, iar "Minunea Blondă" l-a convins pe Tiţa, în 1993, să lase Corvinul Hunedoara, pentru care evolua atunci, şi să semneze cu gruparea marocană Olympique Casablanca.

"Îl cunosc bine pe Tiţa. Eu l-am adus, în 1993, la Casablanca. L-am convins uşor, pentru că se câştigau bani frumoşi acolo. Începe să fie cunoscut în partea aceea a Asiei. Cred că va prinde un contract bun în Golful Persic. Nu va veni, deocamdată, în Liga I", ne-a spus ieri Balaci. Tiţa şi-a făcut ucenicia ca tehnician la Orşova, UFC Craiova şi FC Drobeta-Turnu-Severin, apoi a plecat în Maroc, unde în 2006 a fost "secund" la formaţia MAS Fes.

Fumează două pachete pe zi

În 2007, românul a ajuns "principal" în Siria, la Ittihad Aleppo, echipă cu care a câştigat anul trecut AFC Cup, echivalentul Ligii Europa. Şansa i-a surâs la finalul anului trecut, când a fost numit selecţionerul Siriei.

"Trebuia să vină în ţară. Nu a mai ajuns. A rămas în Siria, să se pregătească pentru turneul final. Nu am mai vorbit cu el în ultimele zile, ştiu că este prins cu munca acum. Fumează două pachete de ţigări pe zi. Meciul cu Arabia Saudită a fost primul la care mă uit de când Vali e antrenor. Am avut emoţii mari de tot", ne-a declarat Vasilica Tiţa, soţia tehnicianului.

INTERVIU "M-au felicitat miniştri"

EVZ: Domnule Tiţa, aţi dat lovitura cu victoria de duminică. Valeriu Tiţa: În Siria, rezultatul a avut mare impact. A ieşit lumea pe străzi. E mare rivalitate între Siria şi Arabia Saudită. Am fost sunat de miniştri. De fapt, de prim-ministrul Siriei şi de ministrul sportului. Niciodată sirienii nu îi bătuseră pe saudiţi.

O victorie cu Iordania vă asigură, în mare măsură, calificarea. Ar fi extraordinar. Nu am avut decât trei săptămâni la dispoziţie pentru a pregăti acest turneu, dar acum ne gândim să ieşim din grupă. Jucătorii au înţeles ce le cer.

L-aţi demis pe Jose Peseiro. Îmi pare rău pentru el. La final, mi-a întins mâna, dar eu nu am văzut, în euforia care ne cuprinsese. Nu l-am evitat intenţio nat. Îmi cer scuze, dacă s-a simţit ofensat.