Deși muncesc la fel de mulți ca și alți europeni, românii o duc rău și sunt săraci, se arată în raportul Eurostat privind dezvoltarea sustenabilă. De exemplu, în 2018, mai mult de 15% din românii angajați în diverse sectoare economice, și care se duceau la muncă erau expuși riscului de sărăcie, ceea ce înseamnă că deși primeau un venit pentru munca lor, acesta nu le permitea decât să trăiască de pe azi pe mâine. Potrivit specialiștilor de la Eurostat, România a făcut progrese față de anul 2013, când rata riscului de sărăcie la persoanele care munceau era de 18%.

”În rândul celor 27 de state UE, România este între primele 10 țări cu cel mai mic procent din populație care trăiește în gospodării în care nu se prea muncește. Concret, în anul 2018, doar vreo 7% dintre românii cu vârste de până în 59 de ani trăiau în gospodării cu intensitate a muncii foarte scăzută”, se arată în raport.

În România, un număr important de persoane, estimat la 12 la sută din populație trăiește într-o sărăcie cruntă. Cei care intră în această categorie nu își pot permite să-și satisfacă măcar 4 dintre următoarele nevoi banale: să mănânce carne sau pește (ori echivalentul vegetarian) o dată la două zile, să se ducă o săptămână pe an în vacanță, să-și plătească utilitățile sau chiria, să-și încălzească locuința iarna, să aibă televizor color, mașină de spălat rufe, telefon, să facă față unor cheltuieli neașteptate. În același raport, România a făcut progrese în ultimii cinci, deoarece în anul 2013 un procent de 30% dintre noi aveau lipsuri materiale severe.

La acest capitol, România stă mai bine decât Bulgaria, țară unde, în 2018, aproximativ 20 la sută din populație nu își permite să cumpere carne o dată la două zile.

De asemenea, în anul 2018, peste 30% dintre români trăiau sub risc de sărăcie sau excluziune socială – locul al doilea în UE, după Bulgaria, potrivit datelor Eurostat.