Românii, solidari cu moldovenii | VIDEO

Românii, solidari cu moldovenii | VIDEO

Peste o mie de persoane s-au adunat aseară în Piaţa Universităţii, în faţa Teatrului Naţional, pentru a participa la mitingul de susţinere a protestului de la Chişinău.

Românii, în cea mai mare parte tineri, şi-au pictat pe faţă steagul României şi au purtat pancarte inscripţionate cu mesaje în favoarea militanţilor din capitala Republicii Moldova. Ei au fluturat ore în şir steagurile României şi ale Uniunii Europene.

"Chişinău, noi suntem cu voi", " '89-'09 -  Pate de porc comunist. Termen expirat", "Jos comunismul", "Revoluţia se repetă", "Reunificare" şi "România" sunt numai câteva dintre lozincile scandate la Bucureşti.Manifestanţii au strigat "Un, doi, comunismul la gunoi!", "Libertate!", "Basarabia, pământ românesc!", "Basarabia, unitate!".

Maxim Doroftei, student basarabean prezent la miting, a făcut un apel la armată şi poliţie să treacă de partea protestatarilor.   În Piaţa Universităţii au venit şi reprezentanţi ai organizaţiei "Noua Dreaptă", care au afişat cruci celtice.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Vrem să ne solidarizăm cu revoluţia anticomunistă din Moldova. În 2009, la 20 de ani de la revoluţia română, tinerii studenţi îi preiau idealurile şi le duc mai departe atâta timp cât va fi nevoie", a declarat pentru evz.ro Tudor Ionescu, preşedintele organizaţiei.

"Noii Golani", organizatorii manifestaţiei au precizat, prin intermediul liderului George Simion, că "acest miting nu este unul politic" şi au cerut reprezentanţilor "Noii Drepte" să renunţe la crucile celtice.

"Tinerii au fost dezamăgiţi pentru că au mers la vot pentru un viitor european, alături de România. Comuniştii au spus: "Noi vrem un viitor alături de Rusia, un viitor în care oamenii să fie săraci şi inculţi, în care basarabenii să nu circule liber în UE", George Simion. Manifestanţilor li s-au alăturat şi reprezentanţi ai Uniunii Studenţilor din România (USR), care au afişat benere prin care îşi exprimau solidaritatea cu revoluţia din Moldova - "Studenţii români sprijină studenţii basarabeni".

Mitingul a fost sprijinit şi de patru ONG-uri ale studenţilor basarabeni.

"Vrem ca această piaţă să fie plină de oameni cărora le pasă! De astăzi, vă îndemn nu să vă implicaţi sau să acţionaţi, vă îndemn să vă pese!", a spus Alexandru Sapciuc, unul dintre liderii studenţilor basarabeni.

"Jos comunismul şi atât!", a declarat pentru evz.ro Alexandru Strânbeanu, avocat basarabean rezident în România. Deşi a votat la Consulatul Republicii Moldova de la Bucureşti, moldoveanul este convins că a mai votat cineva în numele său şi acasă.

Ecouri în Parlamentul European

La manifestaţia din Piaţa Universităţii a venit şi europarlamentarul PDL Alexandru Nazare. Acesta a precizat că vine "în calitate de cetăţean, nu de europarlamentar", însă a subliniat că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca situaţia din Moldova să ajungă în Parlamentul European.

"Am venit pentru că noi în Parlamentul European urmărim situaţia din Moldova de mai mult timp. Noi, europarlamentarii, am sprijinit constant eforturile Moldovei de a se apropia de UE", a declarat democrat-liberalul. El a adăugat că europarlamentarul Marian Jean Marinescu, observator la alegerile din Moldova, a constatat mai multe nereguli în timpul scrutinului electoral.

Bogdan Olteanu cere o poziţie oficială

Prezent la manifestaţia din Piaţa Universităţii, în calitate de "om şi bucureştean" liberalul Bogdan Olteanu a cerut o poziţie clară a clasei politice cu privire la evenimentele de la Chişinău.

"Conducerea politică a României va trebui să se pronunţe şi să propună Uniunii Europene o poziţie politică. Sunt îngrijorat de ce s-ar putea întâmpla în noaptea aceasta la Chişinău", a declarat Olteanu.

"Din câte ştim de la participanţii noştri la OSCE, au fost presiuni şi situaţii foarte dubioase", a continuat acesta. El a dat ca exemplu numărul mare de votanţi pe listele suplimentare şi pe listele de flotanţi.

"Dacă se ajunge la renumărarea voturilor, eu am să propun să întărim poziţia românească în OSCE. O soluţie viabilă pentru Basarabia este constituirea unui guvern democrat, libertatea oamenilor de a se manifesta şi evoluţia Moldovei către Uniunea Europeană şi către valorile europene", a menţionat Bogdan Olteanu.

Manifestanţii au cerut o poziţie clară a preşedintelui Traian Băsescu, spunând că, până acum, el doar a vorbit despre apropierea dintre Moldova şi România, iar acum trebuie să treacă la fapte. Basarabenii din Petrila, solidari cu cei de la Chişinău

Aproximativ 20 de tineri din Petroşani s-au adunat ieri seară în faţa Casei de Cultură din localitate pentru a-şi manifesta solidaritatea faţă de manifestanţii de la Chişinău.

Tinerii, majoritatea studenţi la Universitatea Petroşani, au afişat un banner pe care scria „Basarabia pământ românesc” şi au fluturat un drapel tricolor. „Suntem alături de tinerii din Basarabia care încearcă să scape de dictatura comunistă”, spune unul dintre manifestanţi. Manifestarea spontană a fost supravegheată de forţe de ordine.

În Timişoara, în toată ţara

Studenţii timişoreni participă în această seară, de la ora 19:00, la un marş de susţinere a tinerilor basarabeni din Chişinău, Iaşi şi Bucureşti care au declarat ziua de 6 aprilie zi de doliu în Republică Moldova. Evenimentul este iniţiat de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara.

“Suntem alături de colegii noştri din Moldova, susţinem cauza democraţiei şi alegerilor libere şi corecte, dar facem un apel la calm şi sperăm ca situaţia să se rezolve pacifist”, punctează unul dintre participanţi, Grigore Grigoroiu. 

Potrivit liderilor organizaţiei marşul va porni din Complexul Studenţesc pe traseul Universitatea de Vest – Universitatea Politehnica – Piaţa Operei. „Vom încheia marşul aprinzând, fiecare dintre participanţi, câte o lumânare, ca subliniere a doliului”, precizează Bucşa Sergiu. (Georgeta Petrovici)

IAŞI: "Nu rezist, sunt anticomunist!"       Peste 400 de studenţi români şi basarabeni s-au adunat în Piaţa Unirii, începând cu ora 19:30. Tinerii români au confecţionat o pancartă pe care au scris următorul mesaj: „Solidaritate cu fraţii basarabeni!”.

„Libertate pentru Moldova” şi lumânări aprinse, la Arad     

Zeci de arădeni au participat, în această seară, la o manifestare de susţinere a moldovenilor care protestează pe străzile din capitala Republicii Moldova. Cei care s-au adunat în faţa primăriei Arad au scandat “Basarabia, Basarabia, Basarabia”, „Libertate pentru Moldova, Libertate pentru Moldova, Libertate pentru Moldova” sau „Jos comunismul!”. Oamenii, în mare parte tineri, au adus cu ei steaguri tricolore.

Ploieşti: ”Mi-aş fi dorit să fiu la Chişinău”

Peste 150 de persoane au manifestat aseară, în faţa Prefecturii Prahova din Ploieşti, în semn de solidaritate cu protestatarii de la Chişinău. Printre ei s-au numărat mai mulţi studenţi moldoveni, care învaţă la Universitatea de Petrol şi Gaze. ”Mi-aş dori să fiu la Chişinău, însă riscul de a fi întorşi la graniţa cu România este foarte mare. Măcar aşa să arătăm că suntem alături de fraţii noştri”, a declarat Anton Sandu, unul dintre participanţii la mitingul spontan, care a durat aproape o oră. Manifestanţii au strigat „Libertate!” şi „Basarabia!”.  (Marius Nica)

CITIŢI ŞI:

REVOLUŢIE LA CHIŞINĂU|VIDEO + FOTO

VEZI FILMUL REVOLUŢIEI DE LA CHIŞINĂU

Expert rus: Protestul din Chişinău, făcut cu “mână românească”

Chişinăul se revoltă de ziua lui Ion Aldea Teodorovici! | VIDEO

HERA: Basarabenii fac rating. Cool!

CHIŞINĂU: Opoziţia reclamă fraudarea alegerilor

Comuniştii lui Voronin au câştigat legislativele

Unirea cu România inspiră visele europene ale Moldovei