Românii şi bulgarii grăbesc lucrările la conducta de gaze pe sub Dunăre

Românii şi bulgarii grăbesc lucrările la conducta de gaze pe sub Dunăre

Presate de Comisia Europeană, care a început o investigaţie la companii româneşti din domeniul gazelor, cu suspiciunea că blochează exporturile, autorităţile accelerează lucrările la conducta de gaz spre Bulgaria.

 Ministrul român al Energiei, Victor Grigorescu, şi cel bulgar, Temenuzhka Petkova, au anunţat că interconectorul de gaze dintre cele două ţări va fi gata la toamnă. Cei doi oficiali au verificat sâmbătă lucrările de realizare a conductei. Pe lângă linia principală, constructorul austriac Habau va construi şi o a doua linie, de rezervă. „Ieri (vineri - n.red.), a început forajul efectiv pentru introducerea primei conducte care este deja pregătită de Transgaz pe malul românesc. La începutul toamnei, va începe și forajul pentru traseul conductei de rezervă”, a declarat Victor Grigorescu.

Conducta de 25 de kilometri, din care 2,1 km pe sub Dunăre, va avea o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi anual, dar România va putea exporta doar 500 de milioane metri cubi de gaz, până în 2017-2018, când va fi gata stația de comprimare de la Podișoru. „Interconectorul România - Bulgaria este prima infrastructură regională realizată în ultimii ani în această parte a Europei și va întări semnificativ securitatea ambelor țări, dar și a întregii zone”, a mai spus ministrul.

Interconectorul este o piesă importantă a Coridorului sudic de gaze, prin care ar urma să intre în Europa gaze produse de azeri via Grecia. Un interconector Bulgaria - Grecia se află, de asemenea, în lucru.