Câți românii și-au făcut rezervare la avion, de Sărbători

Câți românii și-au făcut rezervare la avion, de Sărbători Sursa foto: Dreamstime.com

Românii stabiliți în străinătate se pregătesc să revină în țară, în vacanța de Crăciun și Anul Nou. Mare parte dintre aceștia și-au rezervat, deja, bilete de avion și urmeasă să petreacă, alături de cei dragi, în jur de nouă zile.

Românii care muncesc în străinătate și-au făcut rezervare la cursele de avion care îi vor aduce acasă, de sărbători. Conform informațiilor furnizate de Vola.ro, opt din zece români care muncesc în străinătate, aproximativ 80%, şi-au planificat zborurile spre România. Aceștia vor ajunge în țară în perioada cuprinsă între 15 şi 31 decembrie.

În acest context, datele arată că pentru un bilet de avion, achiziționat în perioada sărbătorilor, românii plătesc, în medie, în jur de 211 de euro.

Românii revin acasă din străinătate

Vacanța de sărbători a celor care revin din străinătate va dura, conform datelor furnizate, de aproximativ nouă zile. Sursa citată relatează că cei mai mulți dintre cei ce revin din străinătate aleg să aterizeze la București, pe aeroportul Otopeni. Aici ajung 67% dintre românii ce revin din străinătate.  Urmează, în topul preferințelor, aeroporturile din Iași, Cluj-Napoca, Timişoara, Suceava şi Bacău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analiza mai arată că majoritatea oamenilor revin din țările în care se află comunități numeroase de români. Este vorba despre Italia, Marea Britanie, Belgia, Franţa, Germania sau Spania.  Cele mai multe zboruri care vor aduce românii în România sunt de pe aeroporturile din Bruxelles, Paris, Londra, Dublin, Milano, Roma, Dortmund, Madrid, Bologna şi Frankfurt.

În topul ţărilor cu cele mai multe rezervări având ca destinație România se află cu Italia cu 22,4%, Germania (13,7%), Marea Britanie (13%), Belgia (12,2%). De partea cealaltă se situează Franţa, Irlanda, Spania, Danemarca, Elveţia şi Austria.

Aeroport

Sursa foto: Arhivă EvZ

Cât costă un bilet de avion

În perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou (15 decembrie - 2 ianuarie), românii plătesc pentru un bilet de avion către Sibiu, în medie, 300 de euro. Cei care ajung la Suceava plătesc 230 de euro/bilet, la Bacău-218 euro, la Iaşi-217 euro, iar la Bucureşti-214 euro. Un bilet de avion pentru Timişoara costă 202 euro și pentru Cluj 200 de euro.

Conform analizei, sub 200 de euro/bilet se plătește pentru Satu Mare, Craiova, Târgu Mureş, Oradea, Baia Mare şi Constanţa.

„Există şi câteva recorduri de sezon la acest capitol: cel mai ieftin bilet spre România între 15 decembrie şi 2 ianuarie a costat numai 51 de euro, pe ruta Roma - Suceava. La polul opus, cel mai scump bilet a fost 2.142 de euro pentru un zbor Vancouver - Bucureşti”, precizează Vola.ro.

Românii petrec cam nouă zile în țară

Durata medie de ședere pentru românii ce revin în țară, pentru sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou, este de nouă zile. Ulterior aceștia trebuie să se conformeze programului de lucru și să se întoarcă în țările de adopție.

Statistica arată că aproape şapte din zece rezervări de bilete (68%) au fost efectuate cu 31 - 90 de zile înainte de zbor. Alte 17% au fost realizate cu mai puţin de 30 de zile înainte. Restul de 15% au rezervat bilete cu peste 90 de zile în avans față de data cursei.