„În zona culturală pot fi organizate evenimente culturale, festivaluri, concerte, în spații deschise, evident, la fel, cu condiții de păstrare a distanței, de respectare a regulilor, pentru a proteja pe cei din jurul spectatorilor împotriva infecțiilor cu noul coronavirus.

Totodată, sunt permise activități în domeniul alimentației publice. Așa cum aţi spus și dumneavoastră se pot deschide terasele, dar, la fel, cu unele condiții minimale de respectat, adică distanța între mese să fie de 2 metri, la masă maxim patru persoane. În același timp, plajele autorizate pot fi deschise de la 1 iunie în condiții de siguranță medicală, se spune, siguranță sanitară doar pe șezlonguri și doar cu distanță între amplasamentele acestor șezlonguri.

Până pe 1 vor apărea și ordinele comune ale miniștrilor, fie că este zona sportivă, ministrul tineretului și sportului, împreună cu ministrul sănătății, fie că este vorba de zona alimentației publice, cu ministrul economiei, cu responsabilii în zona sanitar-veterinară și ministrul sănătății sau în zona plajelor – ministrul economiei, ministrul sănătății și ministrul mediului.

Așadar, de luni, așa cum știți și cum am așteptat cu toții, iată, există această perspectivă de a implementa o a doua relaxare după starea de urgență, în această stare de alertă, dar în continuare trebuie să respectăm regulile cu privire la purtarea măștii, cu distanțarea, cu tot ceea ce înseamnă comportamentul nostru, astfel încât din 15 iunie, peste două săptămâni, să avem posibilitatea de a trece într-o nouă etapă de relaxare, spre o viață și o etapă normală.

Şi tot de luni, de la 1, se va mai întâmpla un lucru important, așteptat de mulți cetățeni, care mi-au pus și întrebări directe, și în mediul online: nu se vor mai completa declarațiile pe propria răspundere. Este permis tranzitul, părăsirea localității, fie că este într-o unitate teritorial-administrativă de sine stătătoare, fie într-o zonă metropolitană. Așadar, nu mai este nevoie de acest document.

În legătură cu bazinele descoperite, ministrul de Interne a spus că, deocamdată, acestea rămân închise.

„În bazinele descoperite sau acoperite sau în piscine sunt interzise activitățile. De la 1 iunie, dacă situația epidemiologică, statistica medicală vor fi de bun augur, după analizele făcute de specialiști înainte de 15 iunie, evident că se poate lua în calcul și această posibilitate, dar de luni nu este deschisă activitatea ștrandurilor, piscinelor, bazinelor, sub nicio formă”, a spus Vela.

Totodată, ministrul Vela a mai spus că la evenimentele private, nu au voie să participle mai mult de 8 persoane.

Așa cum știți, a fost aceeași condiție și înainte de 1 iunie, și acum este: la persoanele private în aer liber erau 16 persoane, ca şi număr maxim şi în spaţii închise în apartament, în sufragerie acasă – maxim 8. Acum a rămas aceeaşi regulă, pentru că nu s-a intervenit nici pe zona de evenimente private, şi nici pe numărul de participanţi.
De asemenea, Marcel Vela a precizat că festivalurile și concertele se pot organiza , dar numai în grădini de vară

„Dacă au grădină de vară şi se respectă condiţiile de a se sta pe scaun şi a fi doi metri între spectatori, este un eveniment cultural şi un spectacol, să spunem, proiecţia unui film, într-o grădină de vară. Este spaţiu deschis şi este asimilat zonei culturale, pentru că, aşa cum am spus, principala noastră preocupare este sănătatea populaţiei, şi în spaţiile deschise tot ceea ce ţine de zona culturală – concerte, festival, eveniment cultural – poate fi organizat”, a mai spus Vela..
În legătură cu traficul ruitier la punctele vamale, Vela a spus că acesta se desfășoară în condiții normale.

„Traficul, vedeţi şi dvs, funcţionează, se desfăşoară în condiţii normale, să spun aşa, civilizate. Încă – am stat de vorbă cu cineva – se practică acest tranzit pietonal, asta înseamnă că de la Nickelsdorf, de la Hegyeshalom lumea vine cu diferite mijloace de transport ocazionale.

Sper ca în viitor, după 1 iunie, când transportul internaţional de persoane poate, să spunem, va completa această cerere de tranzit şi din partea operatorilor români, acest fenomen să fie cât mai redus. După întâlnirea cu ministrul de interne din Ungaria, lucrurile s-au derulat într-un mod să spunem corect, aşa cum ne-am înţeles, au fost deschise şi alte puncte de tranzit, au fost stabilite şi deschise două culoare pentru transportul în comun cu microbuze şi autocare pe Borş 2.

De astăzi, şi asta poate că este o ştire, nu ştiu dacă ştiu telespectatorii sau ascultătorii dvs, de astăzi nu mai există acea reglementare cu perioada, cu intervalul care era impus de autorităţile maghiare pentru intrarea în Ungaria, aşadar de astăzi de dimineaţă ieşirea din România spre Ungaria, intrarea în Ungaria se poate face la orice oră. Şi din această seară, de la ora 2, când se va da drumul la traficul de la frontiera cu Austria, el va fi permanentizat, nu se va mai opri mâine la ora 13, deci şi intrarea în România, ieşirea din Ungaria se va putea face la orice oră.

Nu va mai fi acel blocaj făcut de autorităţile maghiare, care, aşa cum ştiţi, permiteau tranzitul din Austria spre România prin Ungaria doar la anumite ore. Motiv pentru care se creau şi aceste să spunem puncte fierbinţi în traficul de la frontiera noastră, în sensul că veneau dintr-o dată foarte mulţi cetăţeni că aşa era stabilit de către autorităţile din Budapesta, modul sa, mă rog, conduita la nivel naţional cu privire la măsurile de protecţie în Ungaria împotriva răspândirii coronavirusului.

Şi această perioadă care era interzisă pentru a tranzita Ungaria, de la ora 13 până seara la 21, în mod normal crea înainte de Ungaria o aglomeraţie pe care o preluam noi, la intrarea în România”, a precizat ministrul Marcel Vela, potrivit Radio România Actualități