Revolta românilor a fost uriaşă, după ce delegaţia noastră a fost deposedată marţi de medalia de bronz de la bârnă. Valuri de proteste s-au abătut asupra Americii şi a arbitrilor care au întors nota Alexandrei Raisman şi au defavorizat-o pe Cătălina Ponor, picată pe locul 4.
Un român, Mihai Brestyan, cel care a făcut protestul în numele echipei SUA, a primit nemeritat un noian de înjurături. Au spus-o ieri chiar cei din delegaţia României! Omul a făcut ceea ce trebuia să facă orice tehnician, apărându- şi interesul. Iar ceea ce a urmat nu a fost o nedreptată făcută României, ci îndreptatea unei erori.
Chiar şi Cătălina Ponor consideră că decizia luată de cei care decid a fost corectă şi nu se consideră furată. "Dacă-mi făceam bine exerciţiul la bârnă, eram pe podium. Am greşit şi îmi asum greşeala", a spus, cu fair-play, Cătălina Ponor.
Deşi mulţi o vedeau campioană olimpică la sol, faptul că a avut elemente mai uşoare ca dificultate decât Aly Raisman a cântărit iarăşi în favoarea adversarei, aceeaşi de la bârnă, iar ierarhia le dă dreptate arbitrilor şi americanilor.
"Se mai întâmplă!", acesta a fost primul comentariu făcut de antrenorul Mihai Brestyan, cel care, marţi seară, a devenit cel mai antipatizat român de la Jocurile Olimpice de la Londra. Timişoreanul de 59 de ani care lucrează pentru echipa Americii a părut surprins de postura inedită în care s-a aflat, anume să conteste nota unei românce!
După terminarea finalei de la bârnă, Brestyan, a cărui poveste v-a fost prezentată ieri de EVZ, a protestat împotriva notei pe care a primit-o eleva lui, Alexandra Raisman. După reanalizare, arbitrii i-au mărit nota sportivei din SUA. Astfel, Raisman a detronat- o pe Ponor de pe locul 3, suflându-i medalia de bronz, pe care românca a deţinut- o doar 10 minute, cât a durat halucinanta situaţie!
"Americanii au procedat conform regulamentului. De ce n-am contestat şi noi la sol? Fiindcă la exerciţiul nostru nu s-a greşit nota de plecare, ci s-a punctat doar evoluţia. Cine greşeşte, plăteşte. Arbitrajul şi-a făcut datoria. Sunt reguli pe care nici noi nu le ştim. Am început timid concursul, cu mari îndoieli, dar am început o cursă contra cronometru. Le spuneam fetelor să schimbăm bronzul, căci nu-mi place! Poate atâta merităm", a spus ieri Mariana Bitang, antrenoare la lotul naţional de gimnastică.
Alexandra Raisman, coşmarul Cătălinei Ponor la aceste Jocuri Olimpice, este o sportivă descoperită şi lansată chiar de Brestyan. "Aly" a luat "aurul" la sol tot în faţa Cătălinei Ponor, în condiţiile în care Sandra Izbaşa, campioana "en-titre" de la Beijing, a căzut şi a terminat ultima. Publicul a fluierat nota mică primită de Ponor (15,200) comparativ cu Raisman (15,600), dezaprobând ierarhia. "Dacă ar fi făcut totul bine, Cătălina ar fi putut lua 15,400. La nota asta o vedeam eu", a precizat ieri Bellu. Nici nota pe care antrenorul consideră că ar fi meritat-o nu ar fi ajutat-o însă să ia medalia de aur.
Breystan este tocmai cel care alcătuieşte programul Americii la sol şi se află printre cei cinci tehnicieni care pun în practică strategia elaborată de Martha şi Bela Karoly. A ajuns la lot fiindcă are o sportivă pe care a lansat-o, Aly Raisman.
Dezamăgit de România
Brestyan a plecat din ţară în 1985, mai întâi în Israel, unde a antrenat timp de 10 ani echipa feminină a acestei ţări, apoi a emigrat, în 1996, în Statele Unite ale Americii, unde şi-a deschis o sală de gimnastică şi unde face parte din echipa de tehnicieni aflată sub directa coordonare a Marthei Karoly.
Coleg de generaţie cu Octavian Bellu, cu care susţine că este prieten, Brestyan a venit ultima oară în România în septembrie anul trecut, după 25 de ani. Spune că a rămas surprins neplăcut de ceea ce a văzut, tinerii timişoreni şocându-l cu jargonul lor. Brestyan susţine că tinerii i s-au părut "îmbâcsiţi", iar cei de vârsta lui – fără de speranţă!

" Ne-am fi dorit să luăm mai multe medalii, să evoluăm măcar normal, dar au fost emoţii. Ce urmează pentru mine? Vacanţa şi să mă mărit!"
CĂTĂLINA PONOR, gimnastă, după ultimul concurs din carieră
" Brestyan a făcut ceea ce trebuia. Eu, dacă aveam un antrenor care n-ar fi făcut ce a făcut el, îl consideram tâmpit!"
ADRIAN STOICA, preşedintele FRG

CITIŢI ŞI:

  • EXCLUSIV. Interviu cu românul care i-a contestat medalia Cătălinei Ponor: "În America spăl şi WC-uri!" I se par "îmbâcsiţi" tinerii timişoreni!