Evenimentul Zilei > International > ROMÂNII din Cernăuți nu vor să meargă la RĂZBOI. MAE speră că mobilizarea nu va fi discriminatorie, pe criterii etnice
ROMÂNII din Cernăuți nu vor să meargă la RĂZBOI. MAE speră că mobilizarea nu va fi discriminatorie, pe criterii etnice

ROMÂNII din Cernăuți nu vor să meargă la RĂZBOI. MAE speră că mobilizarea nu va fi discriminatorie, pe criterii etnice

Ministerul român al Afacerilor Externe îşi exprimă preocuparea faţă de situaţia care a generat protestele etnicilor români din regiunea Cernăuţi din Ucraina, în contextul procesului de mobilizare a tinerilor cetăţeni ucraineni, declanşat de autorităţile de la Kiev.

Potrivit unui comunicat remis EVZ, MAE urmăreşte îndeaproape modul în care acest proces se desfăşoară, în contextul nemulţumirilor exprimate de etnicii români, care generează îngrijorare atât în familiile acestora, cât şi la nivelul opiniei publice din România.

De la începutul protestelor din regiunea Cernăuţi, MAE este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuţi, cu reprezentanţii etnicilor români, precum  şi cu cei ai autorităţilor ucrainene civile şi militare.

Autorităţile române a cerut ambasadorului Ucrainei la Bucureşti elemente suplimentare şi clarificări referitoare la procedurile de mobilizare în curs a tinerilor, înţelegând raţiunile fireşti ale oricărui stat privind necesitatea asigurării securităţii şi apărării integrităţii teritoriale şi a fost exprimată, în acest context, aşteptarea părţii române ca aceste proceduri să nu aibă un caracter selectiv, care să introducă  o abordare discriminatorie pe criterii etnice.

Mesaje similare au fost transmise autorităţilor centrale ucrainene prin Ambasada României la Kiev.

„MAE exprimă deplina înţelegere şi solidaritate cu familiile tinerilor etnici români, cetăţeni ucraineni, care ar putea fi mobilizaţi în regiunile estice ale Ucrainei unde au loc, în continuare, operaţiuni militare împotriva separatiştilor”, precizează sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că procedurile specifice, promovate de către autorităţile ucrainene în contextul crizei de securitate din Ucraina de est şi a operaţiunilor militare împotriva responsabililor pentru acţiunile de încălcare a  suveranităţii statului ucrainean se vor desfăşura cu luarea în considerare de către autorităţile de la Kiev a preocupării exprimate de proprii cetăţeni, de familiile etnicilor români din regiunea Cernăuţi şi cu respectarea unui necesar principiu al nediscriminării etnice.

Pe de altă parte, guvernatorul regiunii Cernăuți, Roman Vanzuriak, le-a cerut românilor care protestează față de mobilizarea pentru război să deblocheze drumurile, avertizând că ordinea în care se va face mobilizarea nu va fi influențată la presiunea străzii, conform HotNews.ro. „Dacă militați împotriva integrității teritoriale a statului aveți opțiunea de a merge în Rusia sau în orice altă țară în care saă trăiți mai bine decât în Ucraina", a avertizat Vanzuriak, într-un mesaj publicat și pe pagina sa de Facebook.

Sute de români din Ucraina au protestat zilele acestea, după ce au fost chemati la razboi. Locuitorii din Ostrița, Ținutul Herța, au blocat mai multe drumuri și autostrada către Kiev, după ce au primit prin poștă ordine de mobilizare a tinerilor pentru război.

Ieri, românii au deblocat drumul european „care merge inspre Suceava”, însă continuă protestele și blocarea altor drumuri, spre Chișinău, a declarat un jurnalist român din Ucraina pentru HotNews.ro.

Circulație deblocată după mai multe zile

 

Circulaţia pe autostrada Cernăuţi-Suceava, blocată în semn de protest faţă de mobilizarea la război ordonată de autorităţile de la Kiev, a fost reluată luni, locuitorii din raionul Hliboca permiţând trecerea mijloacelor de transport pe Drumul European 86, informează portalul de ştiri bucpress.eu, citat de Agerpres.

Oamenii din satele Ceahor, Corovia, Molodia, Valea Cosmin şi Voloca, împreună cu primarii din comunele respective, au avut o întâlnire luni după-amiază cu preşedintele Consiliului raional Hliboca, Grigore Vânzureac, şi cu reprezentanţi ai Direcţiei de Interne.

Protestatarii şi-au spus păsurile, declarând că sunt gata să stea în stradă până când vor primi o garanţie în scris de la autorităţi în care să se specifice că tinerii din regiunea Cernăuţi nu vor fi înrolaţi în rândurile armatei şi duşi în estul Ucrainei.

Conducerea raionului Hliboca a promis că va organiza de urgenţă o şedinţă a Consiliului raional şi că se adresa preşedintelui Ucrainei pentru a găsi o soluţie de compromis.

În cazul în care problema nu va fi soluţionată, locuitorii din Hliboca au declarat că vor ieşi din nou în stradă şi vor bloca circulaţia atât la ieşirea din oraşul Cernăuţi, cât şi la frontiera ucraineano-română.

Potrivit sursei citate, continuă să fie închise drumurile principale ce duc spre Herţa, Kiev şi Republica Moldova.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: