Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNII din Cernăuți nu vor să meargă la RĂZBOI. Guvernatorul regiunii îi trimite în RUSIA sau "în orice altă țară în care să trăiți mai bine decât în Ucraina"

14-07/protest-cernauti2-465x390
Autor: | | 80 Comentarii | 1957 Vizualizari

Ministerul român al Afacerilor Externe îşi exprimă preocuparea faţă de situaţia care a generat protestele etnicilor români din regiunea Cernăuţi din Ucraina, în contextul procesului de mobilizare a tinerilor cetăţeni ucraineni, declanşat de autorităţile de la Kiev. Vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, social-democratul Bogdan Diaconu, a declarat luni că Ucraina face "un joc periculos" recrutând tineri români din regiunea Cernăuţi pentru a-i trimite "în prima linie a frontului în locul ucrainenilor". Deputatul PSD adaugă că aceasta este soluţia pe care autorităţile de la Kiev au găsit-o pentru "exterminarea" etnicilor români din regiune şi că România "nu va sta cu mâinile în sân" în faţa unei astfel de atitudini prin care "Kievul egalează Rusia în cruzime şi dovedeşte că nu e cu nimic mai bună decât Moscova".

Potrivit unui comunicat remis EVZ, MAE urmăreşte îndeaproape modul în care acest proces se desfăşoară, în contextul nemulţumirilor exprimate de etnicii români, care generează îngrijorare atât în familiile acestora, cât şi la nivelul opiniei publice din România.

De la începutul protestelor din regiunea Cernăuţi, MAE este în contact permanent, prin intermediul Consulatului General de la Cernăuţi, cu reprezentanţii etnicilor români, precum şi cu cei ai autorităţilor ucrainene civile şi militare.

Autorităţile române a cerut ambasadorului Ucrainei la Bucureşti elemente suplimentare şi clarificări referitoare la procedurile de mobilizare în curs a tinerilor, înţelegând raţiunile fireşti ale oricărui stat privind necesitatea asigurării securităţii şi apărării integrităţii teritoriale şi a fost exprimată, în acest context, aşteptarea părţii române ca aceste proceduri să nu aibă un caracter selectiv, care să introducă o abordare discriminatorie pe criterii etnice.

Mesaje similare au fost transmise autorităţilor centrale ucrainene prin Ambasada României la Kiev.

„MAE exprimă deplina înţelegere şi solidaritate cu familiile tinerilor etnici români, cetăţeni ucraineni, care ar putea fi mobilizaţi în regiunile estice ale Ucrainei unde au loc, în continuare, operaţiuni militare împotriva separatiştilor”, precizează sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că procedurile specifice, promovate de către autorităţile ucrainene în contextul crizei de securitate din Ucraina de est şi a operaţiunilor militare împotriva responsabililor pentru acţiunile de încălcare a suveranităţii statului ucrainean se vor desfăşura cu luarea în considerare de către autorităţile de la Kiev a preocupării exprimate de proprii cetăţeni, de familiile etnicilor români din regiunea Cernăuţi şi cu respectarea unui necesar principiu al nediscriminării etnice.

Pe de altă parte, guvernatorul regiunii Cernăuți, Roman Vanzuriak, le-a cerut românilor care protestează față de mobilizarea pentru război să deblocheze drumurile, avertizând că ordinea în care se va face mobilizarea nu va fi influențată la presiunea străzii, conform HotNews.ro. „Dacă militați împotriva integrității teritoriale a statului aveți opțiunea de a merge în Rusia sau în orice altă țară în care să trăiți mai bine decât în Ucraina", a avertizat Vanzuriak, într-un mesaj publicat și pe pagina sa de Facebook.

content channel

Sute de români din Ucraina au protestat zilele acestea, după ce au fost chemati la razboi. Locuitorii din Ostrița, Ținutul Herța, au blocat mai multe drumuri și autostrada către Kiev, după ce au primit prin poștă ordine de mobilizare a tinerilor pentru război.

Mircea Badea, ce REACTIE! Ce a putut sa spuna despre CNA jurnalistul! De NECREZUT

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI