Editura Evenimentul si Capital

Românii cred că Soarele se învârte în jurul Pământului

Românii (unii dintre ei) cred că Soarele este vasalul Pământului
Autor: | | 7 Comentarii | 629 Vizualizari

Românii au tot felul de viziuni asupra științelor sau fenomenelor naturale. Peste jumătate dintre români (57%) cred în horoscop și consideră că acesta are fundament științific, arată un studiu realizat la comanda Asociației Secular-Umaniste din România. Studiul a pregătit organizarea primului festival din România dedicat științei – Bucharest Science Festival.

Românii, de fapt, 6 din 10 români, cred că intuiția este la fel de importantă în viață ca explicațiile științifice. 1 din 10 români consideră că Pământul este plat, acest lucru fiind vizibil cu ochiul liber, iar 2 din 10 români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului.

Iată câteva idei din sfera sănătății: homeopatia se bazează pe dovezi științifice, consideră 58% dintre români; tot atâția cred și că antibioticele distrug viruși. Peste jumătate (58%) au încredere în vaccinuri, însă un sfert consideră că homeopatia poate face minuni în cancer, când tratamentele clasice eșuează.

Majoritatea românilor (64%) consideră că sistemul de învățământ este axat prea mult pe teorie și prea puțin pe practică, fapt valabil și în cazul științelor.

Din dorința de a aduce știința mai aproape de populație, primul festival din România dedicat științei – Bucharest Science Festival – se desfășoară până ope 2 octombrie, în București și alte două orașe.

Iată și alte rezultate ale studiului: 59% dintre românii participanți la studiu susțin că intuiția și percepțiile individuale ar trebui luate în considerare în aceeași măsură ca explicațiile științifice. Mai mult, 6 din 10 români cred că succesul în viață ține în proporție de 50% de noroc și în proporție de 50% de muncă. Și horoscopul contează cam în aceeași măsură: astfel, 57% dintre respondenți cred în horoscop, în mod special în astrograme, considerând că acestea au substrat științific. 3 din 10 români susțin că deși nu cred neapărat în horoscop, li s-a întâmplat destul de des ca predicțiile să se adeverească, iar un sfert dintre români cred în trăsăturile zodiilor. Tot un sfert dintre români (25%) preferă să ia și superstițiile în seamă, chiar dacă nu cred neapărat în acestea, iar 2 din 10 români au două-trei superstiții în care cred și de care țin cont.

Cercetarea confirmă și un nivel ridicat de religiozitate în rândul populației, cu diferențe notabile în ceea ce privește practicile religioase – 32% dintre respondenți se consideră religioși, dar merg la Biserică doar cu ocazia marilor sărbători, iar 30% dintre participanți se consideră religioși, fără a obișnui să meargă la Biserică. De altfel, potrivit studiului, 4 din 10 români consideră că omul a fost creat de Dumnezeu.

În ceea ce privește nivelul de cunoaștere a fenomenelor științifice, 1 din 10 români crede că Pământul este plat, lucru vizibil cu ochiul liber, iar 2 din 10 români consideră că Soarele se învârte în jurul Pământului. Cercetarea arată lacune și la nivelul cunoașterii medicale: în timp ce aproximativ 90% cunosc modul corect de transmitere a virusului HIV (prin sânge și contact sexual), 58% cred că antibioticele distrug viruși. Încrederea românilor în homeopatie este ridicată, 6 din 10 considerând că această ramură este bazată pe dovezi științifice. Pentru aproape jumătate dintre români, produsele homepatice reprezintă prima sau singura opțiune în tratarea anumitor afecțiuni, precum răceala și gripa, iar 2 din 10 români cred că atunci când terapiile clasice nu dau rezultate în tratarea cancerului, homeopatia poate fi utilă. În același timp, 58% dintre români declară au încredere în vaccinuri.

Știința în școală, deprinsă mai mult la nivel teoretic

Cine este si cum arata fosta sotie a lui Florian Walter! E o fosta vedeta TV! De ce au divortat cei doi

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI