Evenimentul Zilei > Vremea > România va fi încolțită de furtuni și vijelii. Cu ce fenomene meteo ne vom confrunta în weekend
România va fi încolțită de furtuni și vijelii. Cu ce fenomene meteo ne vom confrunta în weekend

România va fi încolțită de furtuni și vijelii. Cu ce fenomene meteo ne vom confrunta în weekend

România va fi încolțită de furtuni și vijelii. ANM avertizează - majoritatea județelor vor fi vizate de cod portocaliu și galben de ploi. Cantitățile de apă vor fi însemnate.

Cantități de apă însemnate urmează să fie raportate în România, ca urmare a ciclonului care a fost blocat în Marea Neagră, dar despre care specialiștii spun că va ajunge la țărm. Furtuna puternică a traversat Peninsula Balcanică și a ajuns deasupra bazinului vestic al Mării Negre în cursul zilei de marți.

Directorul Administrației Națională de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a adus în atenția publicului noi detalii despre fenomenele meteo cu care România se va confrunta în weekendul 18-20 iunie, ca urmare a ciclonului format în zona Mării Mediterane.

„În Capitală se vor putea acumula valori de precipitații de 30 – 40 l/mp. Pentru București, ziua de vineri aduce ploi în cea mai mare parte a intervalului”, a declarat directorul ANM.

12 județe sub cod portocaliu de ploi

Potrivit Elenei Mateescu, 12 județe se vor afla sub avertizare de cod portocaliu de ploi. Cantitățile de apă vor înregistra valori însemnate cantitativ. „Sunt 12 județe, în partea de Sud-Est a țării, respectiv Bacău, Galați, Vrancea, Ialomița, Brăila, Prahova,  dar și zona de munte a județelor Argeș, Brașov și Covasna, unde până mâine seara la ora 23.00 este în vigoare o avertizare meteorologică de tip cod portocaliu, ce vizează cantități de apă ce pot acumula valori de 40-50 l/mp, izolat 60 – 80 l/mp.

Tot până mâine seară, la ora 23.00, pentru trei sferturi din țară, mai puțin zona de vest, menționăm totuși avertizarea de tip cod galben. Este vorba despre Muntenia, Moldova, Oltenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, zone și interval în care va ploua însemnat cantitativ, cu manifestări  de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate de averse torențiale și cantități de apă ce pot depăși 20 l/mp”, a anunțat Elena Mateescu la Antena 3.

Codul portocaliu intră în vigoare de la ora 12.00, 18 iunie și va fi valabil până la ora 23.00, 19 iunie. Precipitații se vor remarca și local, în județe din Muntenia și Moldova. Surplus de valori de apă va acționa prin cantități abundente de precipitații.

Alertă cod galben și cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și descărcări electrice

ANM a emis și o avertizare de cod galben de ploi și vânt. Aceasta este valabilă de la ora 10.00, 18 iunie până la ora 23.00, 19 iunie. Vizate sunt majoritatea județelor din Transilvania, precum și Muntenia, Moldova, Oltenia și Dobrogea.

Prognoza meteo pentru weekendul 18-20 iunie arată instabilitate atmosferică. Ploile vor avea caracter torențial și vor fi însoțite de descărcări electrice. Pe perioade scurte de timp, rafalele de vânt se vor intensifica.

Cantitățile de apă vor depăși 30 de l/mp, iar, local, se pot semnala și cantități de apă peste 50 de l/mp.

Vremea va fi instabilă până la începutul săptămânii viitoare, când valorile termice vor înregistra creșteri. ANM a anunțat că, sâmbătă, 19 iunie, va reactualiza informațiile, în funcție de evoluția fenomenelor meteo.