România asaltată de tornade. Ciclonul din Marea Neagră va fi urmat de furtuni puternice. Când ne va lovi FOTO

România asaltată de tornade. Ciclonul din Marea Neagră va fi urmat de furtuni puternice. Când ne va lovi FOTO

În Dobrogea vremea rea şi-a arătat colţii. Au fost fenomene asemănătoare unor tornade, totul datorându-se ciclonului care a intrat dinspre Marea Neagră. Fenomenul extrem a făcut ravagii în Bulgaria, la Varna şi la Ruse, iar la noi se va dezlănțui în zona de sud-est a ţării.

Meteorologii spun că acest ciclon s-a format în zona Mării Mediterane, apoi a traversat Peninsula Balcanică și a ajuns deasupra bazinului vestic al Mării Negre în cursul zilei de marți. Iar traiectorie probabilă va afecta partea de sud-est a țării, mai precis sudul Moldovei, inclusiv zona Carpaților de Curbură, zona Dobrogei și zona Bărăganului unde au fosr surprinse fenomene asemănătoare unor tornade.

Ciclonul a făcut ravagii la granița cu România

Ciclonul lovește România începând cu acest weekend

Potrivit meteorologilor, ciclonul este blocat în Marea Neagră, dar curând va ajunge la ţărm: Începând din noaptea de joi spre vineri se va apropia în mod special pe partea de sud-est a ţării unde va staţiona până la sfârşitul acestei săptămâni. Acest tip de ciclon retrograd, trebuie să menţionăm că, având şi un aport suplimentar de vapori de apă din Marea Neagră, are o dinamică foarte rapidă şi, într-adevăr, poate să genereze cantităţi mari de apă pe secvenţe mai scurte de timp, care să depăşească valori de peste 40 - 50 litri pe metru pătrat, a explicat Elena Mateescu, director ANM.

Aria ploilor torenţiale se va extinde în cursul zilei de vineri, când este așteptată o actualizare a informării meteo. Şi Bucureștiul este de așteptat să intre sub influența ciclonului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ciclonul sună puțin periculos, terminologia completă este de ciclon extratropical. Avem două tipuri de ciclon: ciclonul cum a fost, de exemplu, Katrina, este un ciclon tropical - acela are structura clasică, spirală, ochiul furtunii și poate să producă pagube foarte mari de la vânt și precipitații; ciclonul extratropical este ceea ce avem de obicei la latitudinea noastră - sunt structurile care au front rece și front cald, deci sunt structurile care se pot întâmpla oricând de-a lungul anului și pot să producă precipitații, intensificări ale vântului, fenomenele normale. Ceea ce este în mod particular interesant cu acest ciclon este că el cumva ajută la dezvoltarea acestor furtuni, furnizează cumva o energie pentru aceste furtuni. Deja România are o masă de aer destul de umedă în regiune și atunci acest ciclon poate să ajute la formarea de noi furtuni”, a explicat Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

Ciclonul dă starul sezonului de furtuni puternice

Bogdan Antonescu spune  pe parcursul lunii iunie vor fi cele mai multe precipitații şi și suita de fenomene severe.

„De fapt, ele sunt legate la tot ceea ce se întâmplă în Europa, sunt legate cu ceea ce se întâmplă cu presiunea deasupra Atlanticului - dacă avem o regiune cu presiune ridicată, atunci avem anumite condiții de transport a unei mase oceanice către continent; putem să avem o masă de aer cald de la subtropice cumva spre nord și în iunie de obicei avem o astfel de situație. E o lună caracterizată de instabilitate și de aici precipitațiile și suita de fenomene severe”, a mai spus  Bogdan Antonescu.

Ciclonul care a intrat în România va aduce precipitații, vânt puternic, mai ales în Dobrogea. Şi sâmbătă își va mai face simțită influența, dar după noaptea de vineri spre sâmbătă fenomenele își vor pierde din intensitate, a spus expertul la digi24.

Sezonul furtunilor, teoretic, nu se încheie, pentru că el durează de undeva din mai până în iulie - începutul lui august

Motivul acestor fenomene este simplu, explică expertul: avem încălzire de la soare, este cald afară, Soarele încălzește Pământul, încălzește atmosfera și au loc mișcări ascendente și practic aceasta este situația de instabilitate: o masă de aer care urcă. Aceasta este situația de instabilitate. Dacă balonul acela mai are și umiditate, atunci condensează și se formează norul.

Dacă în mediul respectiv se schimbă viteza și direcția vântului, atunci avem și alt mecanism, din care putem să producem supercelule sau furtuni care au timp de viață mare, deci toate lucrurile acestea, instabilitate, umiditate, forfecare, când sunt în același timp și în același loc, este ca la pizza: avem toate ingredientele, putem să producem furtuni”, a explicat Bogdan Antonescu.