“Îndrăznesc să spun că România este o ţară puternică. Puterea sa nu este dată de către geografie sau circumstanţe. Ea este dată de către valorile pe care le promovăm şi de către hotărârea sa de a contura un rol distinct al ţării mele în salvgardarea securităţii regionale şi transatlantice. Referitor la valorile pe care le promovăm, acest eveniment AJC este cu atât mai semnificativ cu cât are loc la scurtă vreme după ce România a încheiat cu succes preşedinţia de un an a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). (…) Într-o perioadă în care extremismul, xenofobia şi radicalismul sunt în creştere periculoasă în Europa şi în lume, ţara mea şi-a asumat pe deplin trecutul şi acţionează ca un promotor al toleranţei, non-discriminării şi respectului pentru diversitate”, a declarat preşedintele.

Acesta a continuat prin a sublinia că negarea Holocaustului şi antisemitismul ameninţă sănătatea democraţiilor.

“Nu putem permite antisemitismului şi negării Holocaustului să ameninţe sănătatea democraţiilor noastre. Astfel, ca preşedinţi ai Alianţei, am oferit sprijin pentru instituţiile de educaţie şi pentru educatori privind folosirea învăţăturilor trase pe urma tragediei Holocaustului pentru a promova cunoaşterea şi toleranţa, pentru a creşte capacitatea de prevenţie a antisemitismului şi discriminării”, a declarat şeful statului.

“Sunt convins că va oferi ocazii noi pentru a combate antisemitismul contemporan. Aceasta a fost o mare realizare a preşedinţiei române. În 2015, am promulgat o lege prin care România a introdus unul din cele mai moderne seturi de reguli din Europa, ce permite urmărirea penală a naţionalismului extremist, rasismului, xenofobiei şi a antisemitismului, inclusiv când acesta se manifestă pe reţelele sociale. (…) Exemplul pozitiv al României poate fi luat şi de către alte ţări din Europa Centrală şi de Est, unde distorsiunea comunistă a Holocaustului a lăsat societăţile vulnerabile către excesele populiste făcute pentru câştiguri politice efemere”, a declarat Iohannis., conform agerpres.ro.