Evenimentul Zilei > Actualitate > România și Bulgaria se apropie de Schengen. Din iulie, acces la Sistemul de informații privind vizele
România și Bulgaria se apropie de Schengen. Din iulie, acces la Sistemul de informații privind vizele

România și Bulgaria se apropie de Schengen. Din iulie, acces la Sistemul de informații privind vizele

Conform unei decizii adoptate vineri de Comisia Europeană, din luna iulie a acestui an, România și Bulgaria vor avea acces la Sistemul de informații privind vizele, însă doar pentru citire.

Cele două ţări au finalizat cu succes o serie de teste tehnice necesare pentru conectarea la sistem. Accesul deplin va deveni posibil odată ce cele două țări vor fi pe deplin integrate în spațiul Schengen.

Sistemul de informaţii privind vizele reprezintă baza de date care conectează poliţiştii de frontieră de la frontierele externe ale UE cu consulatele statelor membre din întreaga lume.

Acest acces numai pentru citire înseamnă că aceste state membre vor putea să acceseze informaţii care există deja în sistem, însă nu vor putea să introducă informaţii noi, explică Executivul Uniunii Europene (UE) într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Accesul la Sistemul de informaţii privind vizele înseamnă că România și Bulgaria vor putea vedea istoricul în materie de vize al unui solicitant, ceea ce le va facilita prelucrarea cererilor de viză. De asemenea, acest lucru le va permite poliţiştilor de frontieră bulgari şi români să verifice valabilitatea şi autenticitatea vizelor Schengen eliberate de alte state membre prin comparaţie cu datele stocate în Sistemul de informaţii privind vizele, contribuind la prevenirea fraudei şi la combaterea criminalităţii grave şi a terorismului, sporind astfel securitatea în UE.

Acces deplin al celor două țări doar după integrarea totală în spaţiul Schengen

Accesul pentru citire la Sistemul de informaţii privind vizele va fi necesar pentru ca să gestioneze Sistemul de intrare/ieşire, care se preconizează că va intra în funcţiune în prima jumătate a anului 2022.

Accesul deplin la Sistemul de informaţii privind vizele va deveni posibil odată ce România şi Bulgaria vor fi pe deplin integrate în spaţiul Schengen.

Comisia şi-a reiterat apelul adresat Consiliului de a lua măsurile necesare pentru ca România şi Bulgaria să devină parte a spaţiului fără controale la frontierele interne în cadrul Strategiei către un spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient, prezentată în luna iunie a acestui an.