Evenimentul Zilei > International > România, posibilă sursă a armelor Kalașnikov folosite în atacurile de la Paris
România, posibilă sursă a armelor Kalașnikov folosite în atacurile de la Paris

România, posibilă sursă a armelor Kalașnikov folosite în atacurile de la Paris

Romania este evocată drept posibilă sursă, alături de Bulgaria, a armelor de tip Kalașnikov folosite de frații Kouachi și de Amedy Coulibaly în atacurile de la Paris, într-un articol publicat de ziarul britanic Daily Telegraph care citează experți în armament, fără dovezi concrete însă.

Experții citați de ziarul britanic susțin că, cel mai probabil, toate armele de foc folosite de cei trei teroriști provin din Balcani, o regiune măcinată de conflicte sângeroase care apoi au făcut loc traficului de armament.

Ivan Zverzhanovski, un expert al Națiunilor Unite implicat în eforturile de reducere a traficului cu arme ușoare în sud-estul Europei, a declarat că „Balcanii sunt o sursă majoră de arme pentru întreaga Europă”. ”Așa cum s-a întâmplat în aproape sută la sută din cazuri, armele au fost produse în mod legal, dar au ajuns în mâini greșite”, a adăugat el.

Circa 1.1 milioane de arme de foc sunt în prezent în uz în Bosnia, aproape 750.000 fiind deținute ilegal, exemplifică Zverzhanovski.

Lansatorul de rachete folosit de frații Kouachi, de tip M80 Zolja, a fost, de asemenea, folosit la scară largă în timpul conflictelor din Balcani din anii ’90, a mai explicat expertul ONU.

Pistolul de tip Tokarev, folosit de Amedy Coulibaly, își are originea, probabil, tot în țările din Balcani, unde acest tip de armă de producție sovietică a fost foarte popular pentru că era mult mai ieftin decât armele moderne.

O prezență neobișnuită în arsenalul celor trei teroriști este pușca-mitralieră Kalașnikov de tip AKS-74. Zverzhanovski susține că acest tip de armă nu a mai fost prima opțiune a milițiilor, bandelor sau trupelor regulate din Balcani deoarece nu era una comună în regiune, spre deosebire de modelul AK-47.

„Nu a fost produsă de niciuna din țările din fosta Iugoslavie, deci probabil a fost produsă în Bulgaria sau România”, a explicat acesta.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: