Evenimentul Zilei > Social > România, o țară periculoasă pentru pietoni și bicicliști
România, o țară periculoasă pentru pietoni și bicicliști

România, o țară periculoasă pentru pietoni și bicicliști

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul bicicliştilor și pitonilor care au murit în accidente rutiere.

Raportat la totalul populaţiei, în anul 2017, în țara noastră s-au înregistrat zece decese ale unor bicicliști la un milion de locuitori. La polul opus se află Cipru şi Luxemburg, unde nici un biciclist nu a murit pe șosele. Eurostat menționează că media la nivelul UE acest raport este de 3,9 decese la un milion de locuitori.

De asemenea, conform datelor Eurostat, rata de decese în rândul pietonilor în cazul accidentelor rutiere este cea mai mare tot  în România (37 decese la un milion de locuitori), iar cea mai scăzută în Danemarca (trei decese la un milion de locuitori).

În total, numărul deceselor înregistrate în accidentele rutiere din Uniunea Europeană a fost de aproximativ 25.000 în 2017, adică 50 de accidente mortale la un milion de locuitori.

Decesele înregistrate în rândul pasagerilor autoturismelor au reprezentat aproape jumătate (46%) din totalul accidentelor rutiere mortale în 2017, urmate de decesele înregistrate în rândul pietonilor (21%), motocicliştilor (15%), bicicliştilor (8%) şi decesele care implică alte forme de transport rutier (10%).

În România, în anul 2017 au fost înregistrate 1.951 de decese înregistrate în accidente rutiere, dintre care 812 au fost decese înregistrate în rândul pasagerilor autoturismelor, 733 au fost decese înregistrate în rândul pietonilor şi 191 au fost decese înregistrate în rândul bicicliştilor.