Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. În China, Victor Ponta s-a simțit ca Nicolae Ceușescu care n-a fost încă împușcat la Tîrgoviște
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. În China, Victor Ponta s-a simțit ca Nicolae Ceușescu care n-a fost încă împușcat la Tîrgoviște

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. În China, Victor Ponta s-a simțit ca Nicolae Ceușescu care n-a fost încă împușcat la Tîrgoviște

Presa comunistă de la Beijing, prin nimic deosebită în entuziasmul față de regim de presa comunistă de la București, de pe vremuri, a făcut mare caz de o declarație a lui Victor Ponta de admirație față Partidul Comunist Chinez.

PNL a sărit în sus imediat, cerîndu-i lui Victor Ponta să retracteze această Declarație, văzută ca un gest de dispreț față de victimele comunismului.

A dat curs Victor Ponta acestei solicitări publice?

Firește că nu.

Și asta pentru că:

  1. Presa chineză îi atribuie această declarație invocînd, ca și presa noastră de fătuce și guguștiuci, surse din cadrul Guvernului chinez. Altfel spus, Victor Ponta și-ar fi exprimat admirația față de marele Partid Comunist, care face și drege, într-un cadru neoficial. Cînd te duci în vizită la comuniștii chinezi și, mai ales, cînd aceștia au interes să te simți bine, banchetele se țin lanț. Judecînd că și la banchetele comuniștilor chinezi se bea, e greu de presupus că Victor Ponta mai ține minte ce a spus și a făcut.
  2. Înaintea acestei vizite, a fost în China, invitat oficial, un mare grangur din Guvernul Ponta. Cum stă bine unui demnitar român apropiat de anotimpul fleșcăirii, respectivul și-a luat cu el și pipița, călătoria peste hotare fiind un bun prilej de a scăpa de nevasta stoarsă de muncă și nașteri. Firește că tovarășii chinezi au notat imediat spasmele erotice ale insului din conducerea  României. Așa se explică de ce demnitarul a angajat țara într-o serie de contracte dubioase. Desigur, Victor Ponta a fost cu nevasta. Știm noi însă ce i s-a oferit de tovarășii chinezi pentru ca presa oficială să-i atribuie tot felul de declarații iresponsabile fără ca premierul român să cuteze a le dezminți?

Indiferent dacă și-a exprimat sau nu entuziasmul față de politica Partidului Comunist Chinez, care cuprinde, la loc de cinste, și judecarea și executarea suspecților pe stadioane, sigur e că presa comunistă chineză ne-a dovedit din nou, ca și în cazul vizitei triumfale a Tovarășului Li la București, că demnitarii din țările membre ale Uniunii Europene sunt curtați pînă la greață în scopurile propagandei comuniste. Călătoria lui Victor Ponta a fost pentru comuniștii chinezi un nou prilej de a arăta poporului chinez că politica Partidului Comunist Chinez, criticată de dizidenți, se bucură de aprecierea unor înalți demnitari din Uniunea Europeană.

Pentru partea chineză acesta e singurul rezultat al vizitei și, de fapt, singurul care contează.

În rest, vorbe, firitiseli, plecăciuni, surîsuri și făgăduieli deșarte și rață mîncată cu unghii cu tot.

Cu ceva vreme în urmă, premierul chinez a făcut o vizită la București. Spre bucuria propagandei chineze, ahtiate după recunoașteri internaționale, Victor Ponta, un amator într-ale politicii externe, i-a făcut o primire de vis. Nici dacă descindea în România provincie a Romei Însuși Augustul Împărat, nu se bucura de atîta gudurare din partea șmecherilor de Obor din fruntea țării.

Momentul a fost prezentat de Victor Ponta drept unul de cotitură în înflorirea economică a României.

Dacă ar fi fost să-l credem, nici n-ar fi ajuns bine acasă trimisul Partidului Comunist Chinez și prin țara noastră ar fi zburat trenuri de mare viteză, iar prin buzunarele românilor ar fi curs, din valize chinezești, în loc de cetățeni feliați, ca salamul, milioane de euro dați pe de-a moaca de tovarășii din China.

Au trecut de atunci, de la înfloritoarele perspective pictate de Victor Ponta, aproape doi ani.

Nimic din ceea ce se lăuda premierul că vor face și vor drege chinezii nu s-a întîmplat.

Pe piața românească n-a venit nici un investitor chinez, cu excepția celor care vînd pe sub mînă leacuri împotriva bătăturilor cu efecte directe asupra performanței sexuale.

Și nici n-or să vină.

Pentru că așa zisul miracol chinezesc e valabil doar în China.

Un tren de mare viteză – scriam la vremea vizitei – e un lucru simplu în China.

Terenurile necesare sunt expropriate peste noapte, fără nici măcar o mormăială din parte păgubiților.

Unde să se ducă aceștia să se plîngă?

La Partid, desigur, că în China, ca și-n România de odinioară, Partidul ține loc de toate:

De Justiție, de presă, de parc de distracție și de autoritate de aprobat un copil în plus.

Construirea unei căi ferate de mare viteză se face în timp record.

Nimeni nu-și pune problema pierderilor, deoarece construcția e finanțată de statul comunist, văzut, potrivit lui Lenin, ca un soi de pungă de bani uriașă, în care se bagă mîna și se ia.

Cei care fac linia ferată sunt chinezi.

Nu-i apără nimeni.

Nici sindicatul, nici presa, nici societatea civilă dacă primesc un salariu de mizerie pentru o muncă de robi.

Cum să întîlnești aceste condiții în România care, Slavă Domnului! n-a devenit încă dictatură a baronilor PSD?

Orice investiție străină se supune la noi legilor Uniunii Europene.

În aceste condiții, construirea unei linii de tren de mare viteză se confruntă cu probleme pentru care comuniștii chinezi n-au soluții, dat fiind că sunt problemele unei țări capitaliste, dar mai ales democratice.

Procedurile UE cer exproprierea contracost, protejarea mediului, respectarea condițiilor europene de muncă.

E greu de presupus că UE va permite Chinei să aducă în România, la construirea unei căi ferate de mare viteză, muncitori chinezi.

Această realitate explică de ce la doi ani de la vizita premierului chinez nimic din cele pictate de Victor Ponta ca iminente în materie de investiții chineze nu s-a realizat.

Victor Ponta a făcut o vizită în China.

Fantasmagoriile de acum doi ani, de pe pământ românesc, au fost reluate acum de pe pămînt chinezesc.

Drogate de fericirea că sunt pe gratis în China și supravegheate de Șefa Anca Alexandrescu, fătucele din presă au transmis în țară, pe bandă rulantă, bîiguielile lui Victor Ponta despre splendoarea investițiilor chinezești în România.

Vor avea toate așa zisele contracte încheiate soarta celor așa zis încheiate acum doi ani.

De ce s-a dus Victor Ponta în China?

Răspunsul ni-l dă o secvență difuzată de televiziunile noastre de știri și ca un bacșiș pentru premierul care le-a invitat fătucele la așa de mare distanță de București:

Victor Ponta și soția sunt blagosloviți cu o primire amintind de cele făcute lui Hrușciov, pe vremuri, cînd ateriza la București:

Doi pioneri chinezi le dădeau flori celor doi, tratați ca Înalți Oaspeți.

Poate fi imaginată o asemenea scenă la Londra?

Nici vorbă.

Occidentalii nu practică aceste chinezării de protocol, care nu spun nimic despre cel primit. Spun însă totul despre regimul politic care-și poate permite așa ceva.

Secvența cu florile e doar una din lunga serie de secvențe plesnind de firitiseli orientale, de care s-a bucurat Victor Ponta pe parcursul vizitei.

Explicația plăcerii de a călători în China?

Nevoia fiecărui ștab din România postdecembristă de a se simți fie și cîteva zile un Ceaușescu care n-a fost încă împușcat la Tîrgoviște.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: