Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > România lui Cristoiu. Adevăratul motiv al celei de-a treia Suspendări: Penalii din PSD vor să pună mîna pe Justiție cu trei luni mai devreme!
România lui Cristoiu. Adevăratul motiv al celei de-a treia Suspendări: Penalii din PSD vor să pună mîna pe Justiție cu trei luni mai devreme!

România lui Cristoiu. Adevăratul motiv al celei de-a treia Suspendări: Penalii din PSD vor să pună mîna pe Justiție cu trei luni mai devreme!

La scurt timp după ce Călin Popescu Tăriceanu a dat publicității Scrisoarea adresată partidelor politice din România prin care le anunța inițiativa sa, în tripla calitate – președinte al Senatului, președinte al PLR și candidat la președinția României (evident, trecînd sub tăcere cea mai importantă calitate a sa, cea de menajeră a Famigliei Ponta) – am postat pe cristoiublog. ro textul intitulat Victor Ponta ești căcăcios sau vîndut Moscovei? Întrebarea se întemeia pe gravele efecte în plan internațional ale aberației asumate de al doilea om în statul PSD-ist: 1) Lansarea inițiativei la nici o oră de la încheierea Summitului NATO, care a confirmat poziția anti-Moscova a lui Traian Băsescu, trecea drept sancționarea de către Rusia, prin agenții săi de influență de la București, a prestației lui Traian Băsescu. 2) Declanșa o instabilitate grozavă într-o țară aflată în prima linie a Războiului Occident-Rusia. Despre ce înseamnă ca România să fie lipsită de un președinte cu depline puteri, bun cunoscător al Dosarului Occident- Rusia, în plin Război Rece, am scris în numărul anterior al Evenimentului zilei.

Observam că inițiativa lui Călin Popescu Tăriceanu deconspira șmecheria de golănaș a lui Victor Ponta. Nu el, Victor Ponta, lansa inițiativa, ci șeful Senatului. Mai mult, adresîndu-se prin Cererea de suspendare parlamentarilor și nu partidelor, inițiativa îi oferea lui Victor Ponta posibilitatea de a-și exercita lașitatea de pisicuț care face pe covor. Așa cum a procedat ori de cîte ori s-a pus problema asumării bărbătești a unei decizii, Victor Ponta a manevrat în așa fel încît aceasta să pară că depinde de altcineva. Consecințele incalculabile în plan extern, dar și intern (fraudarea scrutinului prin introducerea unei teme parazitare) m-au îmboldit să notez în final: „Deși inițiativa lui Călin Popescu Tăriceanu lovește interesul național al României, Victor Ponta n-a reacționat public față de ea. E căcăcios sau vîndut Moscovei?”

Au trecut de vineri seara trei zile mari și late. Nici acum Victor Ponta n-a reacționat public. Intervențiile de la cele două megafoane ale Puterii: România Tv și Antena 3 de duminică seara nu le putem numi reacții publice ale unui minim nu bărbat politic, ci bărbat pur și simplu. Căcăcios cum îl știm, Victor Ponta l-a pus pe Călin Popescu Tăriceanu să spele acești chiloți murdari ai Famigliei Ponta. El însă, Victor Ponta, n-are nici o treabă cu Suspendarea. El nu se amestecă în treburile Parlamentului. El nu e nici premier al Majorității care l-a numit și-l susține pe Călin Popescu Tăriceanu la șefia Senatului, nici președintele Partidului de Guvernămînt. El nu e nici măcar om politic. El e un simplu legumicultor. Iată, duminică, a avut treabă pînă peste cap cu recoltatul roșiilor. N-a găsit timp să se intereseze ce se mai întîmplă pe acolo, prin palatele de la București!

Deși inițiativa lui Călin Popescu Tăriceanu se anunța serioasă, pentru că în spatele ei era Famiglia Ponta, liderii Opoziției, analiștii politici au luat-o drept o glumă. La o primă vedere pare o glumă. Cum dracu să-ți asumi atîtea riscuri – inclusiv cel de a deștepta electoratul și a provoca o Revoluție anti- PSD prin vot-, să cheltuiești atîția bani și atîta energie, să-ți atragi nemulțumirile partenerilor occidentali numai și numai pentru o demitere ritualică?!

O analiză mai atentă arată că PSD are interese crîncene în Suspendarea și Demiterea lui Traian Băsescu: Blocarea lui Klaus Iohannis e doar unul dintre aceste interese, și nu printre cele mai importante. Marele interes constă în scoaterea din joc a lui Traian Băsescu cu trei luni înainte de finele mandatului. Mandatul lui Tarian Băsescu se încheie pe 21 decembrie 2014. Traian Băsescu a declarat în mai multe rînduri că, deși noul președinte va fi cunoscut pe 16 noiembrie 2014, el își va exercita mandatul pînă-n ultima zi.

Pentru Penalii din PSD, ideea că Traian Băsescu va fi președinte încă trei luni de acum încolo îi scoate din minți. Puțini își mai amintesc că Suspendarea din 2012 a avut loc după condamnarea lui Adrian Năstase. Penalii din PSD, cei care l-au făcut pe Victor Ponta președinte de partid, premier și candidat la Președinție, au fost șocați de sentință. Cum? au strigat ei – am cucerit Puterea ca să fim în continuare anchetați, arestați și condamnați? De ce ne-am mai zbătut? De ce am mai cheltuit atîția bani? Suspendarea a avut drept calcul sigur demiterea lui Traian Băsescu. Se crea astfel cadrul punerii Justiției cu botul pe labe.

Penalii din PSD cîștigau doi ani de libertate de a fura. A treia Suspendare e lansată după condamnarea lui Dan Voiculescu. Penalii din PSD văd uluiți cum DNA continuă să le facă dosare, iar Justiția continuă să-i condamne. La întrebările lor furioase, Victor Ponta răspunde că Traian Băsescu e de vină. Dacă ar fi el președinte, lucrurile ar sta altfel.

În aceste condiții, perspectiva de a mai avea trei luni o Justiție independentă îi face să turbeze. Prin Suspendarea lui Traian Băsescu, Penalii din PSD pun mîna pe toată Puterea cu trei luni mai devreme. Și cîte nu poate face Puterea PSD-istă absolută în trei luni pentru Penalii din PSD?