România - Italia, al treilea război daco-roman

România - Italia, al treilea război daco-roman

Începând cu ora 19.00 (în direct la TVR 1), România şi Italia dispută un meci capital pentru soarta calificării din Grupa C a Campionatului European de fotbal.

România întâlneşte în această seară Italia, campioana mondială la fotbal, în cea de-a doua partidă pe care o dispută în Grupa C a Campionatului European. Partida va începe la ora 19.00 şi va fi difuzată în direct de TVR 1. Aşa sună introducerea standard a meciului de la Zürich. Adevărul e însă că România va înfrunta o „bestie“ rănită, o Italie călcată în picioare de Olanda, orgolioasă şi însetată de răzbunare.

De „vendetta“, „Notti magiche“ n-au fost deloc la acest Euro pentru cea mai iubită squadra din Peninsulă şi nici nu vor mai fi, dacă nu vor debloca defensiva de fier a vechii lor colonii. Adevărul e că ne luptăm cu ei, cu romanii, încă de pe vremea lui Decebal. Şi pierdem, pentru că România joacă mai mult împotriva unor prejudecăţi. Piţurcă, dixit: „Fără să marchezi, e foarte greu să obţii victoria“

Mutu şi ceilalţi vor juca şi pentru românii mulţi - nici statisticile nu-i ştiu - care lucrează cinstit în Italia, pentru majoritatea tăcută, umilită de infracţiunile unei minorităţi zgomotoase.

„Fără să marchezi cel puţin un gol împotriva Italiei e foarte greu să obţii victoria“. Aşa grăit-a ieri Victor Piţurcă, parcă respectând sloganul firmei de echipament sportiv care-i sponsorizează pe tricolori - „Impossible is nothing“.

Aşadar, dacă nu marcăm, va fi foarte greu, dar nu imposibil să învingem... Oricând poate răsări în calea noastră o masă verde, deşi brichetele nu zboară singure în Elveţia, sau ne putem bizui pe un autogol de clasă al campioanei mondiale, nu? N-ar fi, totuşi, mai simplu să tragem măcar un şut pe poartă, aşa cum n-am făcut în partida cu Franţa? Victor Piţurcă pregăteşte, iarăşi, o tactică ultradefensivă, deşi de pe margine i se cere să forţeze ofensiva. Mulţumit de randamentul echipei în meciul cu Franţa, selecţionerul nu doreşte să facă mai mult de două schimbări în primul „11“. Paul Codrea îl va înlocui pe Răzvan Cociş, iar Florentin Petre ar putea juca în locul lui Bănel Nicoliţă.

„După primul meci, şi noi, şi italienii avem nevoie de victorie, pentru a spera că vom merge mai departe. Ca şi Franţa, Italia e favorită în meciul cu noi, dar momentul pare mai prielnic pentru noi. Am început cu dreptul şi sper să continuăm la fel, cu jocuri bune şi, ceea ce ne interesează mai mult, cu rezultate pozitive. Când evoluezi împotriva campioanei mondiale, poţi spune că eşti mulţumit şi cu un punct. Vom juca la victorie. Dacă va ieşi însă egal... Vom face calcule privind şansele de calificare după cele două jocuri de mâine (n.r. - astăzi)“, a afirmat ieri omul care stabileşte tactica de luptă. Pericolul Del Piero

În celălalt meci al Grupei C, tot în etapa a doua, la Berna, Olanda înfruntă Franţa, de la ora 21.45, în direct la TVR 1. Piţi nu e de acord cu aceia care susţin că Italia va lua cu asalt poarta lui Bogdan Lobonţ:

„Aud multe voci care spun că Italia va năvăli peste România! E clar că Italia vrea să câştige, dar nu cred că va ataca tot timpul. Ambele echipe îşi vor lua o marjă de siguranţă. Noi vom juca aşa cum ne-am propus înainte să ajungem la turneul final. Poate voi risca încă de la început, fiindcă pe final este mai greu să obţii victoria. Mă aştept ca unul dintre De Rossi, Cassano şi Del Piero să joace împotriva noastră. Când îl ai adversar pe Del Piero trebuie să găseşti jucătorul care să-l marcheze, astfel încât să n-ajungă în preajma careului nostru. Nu vom marca strict pe cineva. Grupul României va rezolva problema tactică. Cu Olanda, Italia a fost dezorganizată. Se vede lipsa lui Cannavaro din centrul defensivei“.

VERDICT

„Misiunea mea e să fac fericit un popor întreg“

Mutu, omul numărul unu din atacul tricolorilor, este un caz aparte. Victor Piţurcă susţine că vedeta Fiorentinei nu este în cea mai bună formă. „Adrian nu se află la un nivel fizic optim. Evoluţia lui va creşte de la un meci la altul. Sper să-şi revină în optimile de finală (n.r. - la Euro se trece, după faza grupelor, direct la «sferturi») şi în sferturile de finală. Atunci va atinge forma maximă“. Chivu are altă părere despre forma sportivă a lui Mutu.

„Nu cred că fundaşii Italiei dorm liniştiţi astă-noapte, aşteptând să dea ochii cu Mutu. E unul dintre cei mai buni atacanţi din Europa. Dacă va juca, veţi vedea un Mutu determinant!“.

„Decarul“ echipei naţionale a României ţine legătura cu suporterii prin intermediul site-ului său. Mutu a postat miercuri seară un mesaj de „La Mulţi Ani!“ pentru fetiţa sa Adriana, care a împlinit doi ani pe 11 iunie: „Îmi pare rău că nu pot fi alături de cele trei femei din viaţa mea în această zi specială, dar am o misiune importantă. Aceea de a face fericit un popor întreg prin intermediul echipei naţionale“.

Mutu recunoaşte că are probleme: „Din păcate, am avut o perioadă mai grea şi poate de aceea nu mi-a ieşit jocul cum mi-aş fi dorit. De altfel, după meci, nu am putut să adorm decât pe la trei dimineaţa! Vă mulţumesc tuturor pentru susţinere şi vă promit că la ora partidei cu Italia voi fi pregătit şi voi da totul“.

Corespondenta din Abtwil

ULTIMELE ŞTIRI DE LA EURO 2008:

Chivu: „Actuala echipă nu e de rataţi!

Minunea lui Bilici a calificat Croaţia

Minutul care a schimbat tot

Cu cine ţinem azi

CRISTIAN DELCEA: Cine cântă mai tare?

--------------------------------------------------------- Marica este în stare de şoc

Cristiano Ronaldo a calificat Portugalia

MIRCEA LUCESCU: „Italienii n-au un jucător ca Mutu“

Campioana europeană, ucisă de geniul lui Ibrahimovici Suporterul „kamikaze“ al fotbaliştilor tricolori

Gerstenmajer: „Actuala naţională n-are clasă“

"Calderoli: "Îi lăsăm pe români să ne bată, dacă îşi iau ţiganii înapoi""

Ne puteți urmări și pe Google News