Evenimentul Zilei > Politica > România intră sub monitorizarea UE. Decizie de ultima oră la Bruxelles
România intră sub monitorizarea UE. Decizie de ultima oră la Bruxelles

România intră sub monitorizarea UE. Decizie de ultima oră la Bruxelles

România va intra sub lupa Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) din cauza angajării răspunderii Guvernului pe schimbarea legislației electorale.

Senatorul PSD Titus Corlățean, membru în delegația României la APCE a declarat la Antena3 că organismal european a activat procedura de examinare a respectării normelor democratice în România, ca urmare a măsurii adoptate de Cabinetul Orban.

Senatorul PSD a precizat că urmează ca în țara noastră să vină un raportor care să evalueze situația, iar peste 10 zile, APCE să ia în discuție o posibilă sesizare  a Comisiei de la Veneția pe modificarea legislației electorale cu câteva luni înainte de alegeri.

„Am ridicat, deși nu figura pe ordinea de zi, în mod excepțional, situația de o gravitate foarte mare, generată de decizia Guvernului Iohannis – Orban de a modifica legislația electorală din alegerile locale, prin această procedură a angajării răspunderii cu doar patru luni și jumătate înainte de alegerile locale din România. Am spus clar că această decizie încalcă o cunoscută recomandare a Comisiei de la Veneția. Nicio putere din cadrul UE nu își poate crea un avantaj prin modificarea regulilor jocului. Am cerut un tratament similar pentru această speță, cu cea pe care o cerea PNL când era PSD la guvernare. Reuniunea comisiei va avea loc peste 10-12 zile la Strasbourg”, a spus Titus Corlățean la Antena 3.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că își va asuma răspunderea pe modificarea legislației electorale în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Decizia se bucură și de susținerea președintelui Klaus Iohannis.