România, în topul ţărilor expuse calamităţilor naturale

România, în topul ţărilor expuse calamităţilor naturale

România se află pe lista ţărilor expuse cala mităţilor naturale şi fenomenelor meteorologice extreme - cicloane tropicale, cutremure, inundaţii, alunecări de teren.

Aşa arată Indexul privind Riscul de Mortalitate, dezbătut ieri la Geneva, în cadrul celei de-a doua sesiuni a Platformei Globale pentru Reducerea Dezastrelor. Indexul este realizat de Strategia Internaţională pentru reducerea Dezastrelor, agenţie a Naţiunilor Unite.

La rândul său, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a admis, ieri, că în ţara noastră, fenomenele meteorologice extreme sunt tot mai frecvente. „În sudul ţării, fenomenul de aridizare se accentuează de la un an la altul, iar ploile torenţiale sunt tot mai dese”, a explicat Sandu. El a adăugat că tot sudul Europei e încadrat în clasa de risc „foarte ridicat” în privinţa expunerii la calamităţi şi fenomene meteo extreme.

Indexul arată însă că în categoria de risc „extrem” - unde majoritatea populaţiei e expusă acestor fenomene - sunt incluse state precum Bangladesh, China şi Indonezia. România se numără printre ţările cu nivel de risc „foarte ridicat”, alături de Afganistan, Algeria şi Congo.

Ne puteți urmări și pe Google News