Evenimentul Zilei > Actualitate > România, în stradă: „Noi am votat, nu am pontat”
România, în stradă: „Noi am votat, nu am pontat”

România, în stradă: „Noi am votat, nu am pontat”

Mii de români au ieșit aseară în stradă și au scandat împotriva Guvernului. Klaus Iohannis a mers în Piața Universității pentru a sărbători victoria la prezidențiale.

Mii de bucureșteni au ieșit aseară în centrul Capitalei și au scandat împotriva Guvernului condus de Victor Ponta: „Noi am votat, nu am pontat”, „Klaus, Klaus, ne-ai scăpat de Mickey Mouse”, „Iohannis nu uita, de astăzi ne conduci țara’’, „Ghinion, țara s-a trezit din somn” sau „Am fost eroi în turul doi”. Inițial, mitingul începuse la ora 18.00 și era pentru prelungirea scrutinului pentru românii din Diaspora. După ce au văzut rezultatele exit poll-urilor, manifestanţii au început să scandeze: „Ponta, nici nu știi cât de mic începi să fii!”, „Ole, ole, Ponta nu mai e!”, sau „Jos Comunismul”.

Blocați de jandarmi

Manifestanţii au vrut să ajungă la sediul PSD, din strada Kiseleff, dar un dispozitiv de jandarmi au înconjurat Piaţa Regelui, oprindule înaintarea. Revoltaţi, oamenii au strigat: „Rușine să vă fie”, „Jandarmeria apără hoția”, „Noi cu mâinile goale, voi cu bastoane”, „PSD, ciuma roșie” și „Libertate”. Ei au dat jos un banner de campanie cu Victor Ponta. Protestatarii s-au întors în Piața Universității, care a devenit neîncăpătoare, la închiderea ediției erau aproximativ 5.000 de persoane. Manifestanții cântau „Deșteaptăte, române!”. Klaus Iohannis a venit și el în Piață și le-a mulțumit românilor.

„Având în vedere situația din Diaspora, ieșim la ora 18.00 în fața sediului MAE pentru a cere prelungirea intervalului orar de votare în Diaspora. Ne punem plasturi la gură și mesajul din mână să fie „Lăsați votul să vorbească pentru noi”. Nu strigăm lozinci anti-Ponta sau pro-Iohannis înainte de ora 21”, se arată în mesajul de pe facebook.com.

„Mazăre și Nicușor, în același dormitor”

O acțiune similară, organizată de tineri pe rețelele de socializare, a avut loc aseară și la Constanța, unde manifestanții s-au strâns în fața Prefecturi. Ei au cerut Guvernului prelungirea programului de votare pentru românii din străinătate. Tinerii acuzau Executivul de dezinformare atunci când a dat asigurări că toţi românii din diaspora vor putea vota turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. „Mazăre și Nicușor, în același dormitor”, „Mazăre nu uita, va veni și vremea ta’”, strigau constănțenii.

Și la Cluj-Napoca, zeci de oameni au protestat în Piața Unirii, în timp ce la Timișoara adunarea s-a dat, tot pe rețelele de socializare. Scâteia manifestațiilor a pornit pe rețele de socializare: „Ne-a unit o dorință legitimă: alegeri libere și corecte”.