„Ultimul raport a fost emis acum trei săptămâni și a arătat tuturor, nu numai României, cât de autoritar este comportamentul Comisiei Europene. Pentru că solicită, în cadrul recomandărilor, amânarea procedurilor legale și suspendarea legislației, ceea ce nu este în acord cu tratatele europene pentru că știm cu toții că justiția este o chestiune de subsidiaritate (…) După mine, acesta nu este un instrument legal, ci unul politic, folosit de Comisia Europeană, de diferitele formațiuni politice și, dacă ne uităm la istoria acestui raport, pus în 2006, ale căruia patru obiective au fost deja îndeplinite încă din 2010, avem 8 ani de când interesele politice sunt contrare României. Noi acum analizăm posibilitățile legale de a denunța acest raport în fața Curții Europene de Justiție pentru că, din punct de vedere legal, este un document accesoriu tratatului nostru de aderare, iar dacă ambele părți sunt de acord să încheie acest document, suntem obligați să mergem în fața Curții. Nu se poate numi justiție ceea ce conține acest raport, ci politicianism pur, ceea ce nu este acceptabil”, a declarat Norica Nicolai.

Lipsa temelor cheie reprezintă o altă nemulțumire, printre acestea numărându-se protocoalele secrete între SRI și insituțiile din justiție.

În raportul MCV prezentat, Comisia Europeană a recomandat României elaborarea unui cadru legal de permitere a supravegherii eficiente a activităților serviciilor de informații și de colaborarea acestora cu instituțiile judiciare, potrivit Mediafax.