Evenimentul Zilei > Politica > Cum riscă ROMÂNIA să piardă 4,4 MILIARDE de dolari? Povestea „NECENZURATĂ” din spatele ECRANELOR
Cum riscă ROMÂNIA să piardă 4,4 MILIARDE de dolari? Povestea „NECENZURATĂ” din spatele ECRANELOR

Cum riscă ROMÂNIA să piardă 4,4 MILIARDE de dolari? Povestea „NECENZURATĂ” din spatele ECRANELOR

România riscă să piardă peste patru miliarde de euro în povestea „Roşia Montana”. Totul se întâmplă din cauza fostului ministru al Culturii, Corina Şuteu şi a unui gest necugetat făcut de aceasta.

Procesul în care România este implicată se desfăşoară la Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor (ICSID). România este pe punctul de pierde acest proces cu Gabriel Resources, deoarece fostul ministru al Culturii, Corina Şuteu, ar fi trimis o solicitare către UNESCO, conform căreia Roşia Montana ar trebui inclusă în patrimoniul mondial.

Problema este că, din primele informaţii, totul s-ar fi întâmplat fără acordul Guvernului, scrie Adevarul.

Cătălina Pîrvu, consilier la Ministerul Culturii, susţine, într-un punct de vedere trimis către Lucian Romaşcanu, actualul ministru al Culturii, că ministerul a trimis pe 4 ianuarie 2017 la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, doar prin asumarea ministrului Culturii de la acea vreme, Corina Şuteu, fără a fi aprobat la nivel de prim-ministru şi fără un memorandum aprobat de Guvernul României.

Nici Ministerul Afacerilor Externe nu ar fi avizat trimiterea dosarului.

Totodată, pentru că Roşia Montana cuprinde şi o zonă strategică a teritoriului României, ar fi fost necesar avizul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Economiei, Ministerului Justiţiei şi Ministerului de Finanţe – lucru care nu s-a întâmplat, susţine Cătălina Pîrvu.

Deşi nimeni nu ar fi aprobat o mişcare de o asemenea anvergură, se pare că în solicitatea trimisă la UNESCO este menţionat faptul că acest demers a fost acceptat şi de către Guvrenul României.

„În lipsa existenţei avizelor şi aprobărilor menţionate, Ministerul Culturii se va afla în situaţia de a răspunde pentru toate aspectele de nelegalitate, încălcare legislativă, instituţională, strategică şi de securitate naţională privind teritoriul României, precum şi de a asuma şi de a răspunde de prejudiciile cauzate României de litigiile internaţionale. Acest fapt va duce la situaţia în care Ministerul Culturii va trebui să răspundă şi să suporte costurile pentru daunele financiare pe care România va trebui să le plătească terţilor în instanţele naţionale/internaţionale”, se arată în document.

Ulterior, şi Lumea Justiţiei ar fi concluzionat că acest fapt reprezintă în mod clar pierderea procesului pe care Gabriel Resources, compania-mamă a Roşiei Montana, l-a intentat statului român.

Suma de 4,4 miliarde de dolari pe care România ar trebui s-o plătească reprezintă compensaţia pentru pierderea suferită din cauza nedemarării procesului de exploatare auriferă.