Gică Popescu: "România are atitudine de echipă mică!"

Gică Popescu: "România are atitudine de echipă mică!"

Gică Popescu, fostul căpitan al tricolorilor, critică lipsa de curaj pe care jucătorii antrenaţi de Victor Piţurcă o afişează la meciuri.

Echipa naţională de fotbal a României continuă seria rezultatelor şi a evoluţiilor penibile. După 2-2 cu Belarus, acasă, şi 1-1 în Albania, în ultimele două partide din preliminariile pentru Euro 2012, tricolorii au pierdut, scor 1-2, jocul amical susţinut vineri seară, la Liège, cu Belgia. Rezultatul întâlnirii cu "dracii roşii" este unul blând pentru elevii lui Victor Piţurcă, dacă ţinem cont de maniera în care aceştia au fost dominaţi în prima repriză.

Belgienii (care, la fel ca şi românii, vor fi simpli telespectatori la Euro 2012) au presat non-stop în primele 45 de minute şi au reuşit să înscrie de două ori. Iar dacă arbitrul n-ar fi anulat greşit, pe motiv de ofsaid, reuşita lui Witsel, din minutul 32, românii ar fi intrat la cabine cu un handicap de trei goluri.

"Centralul" partidei le-a mai întins o mână de ajutor românilor în final, când le-a refuzat gazdelor un penalty evident, dar şi când l-a iertat de eliminare pe Răzvan Raţ.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Belgienii s-au jucat cu noi"

Naţionala României şi-a mai spălat, cât de cât, din păcate în cea de-a doua repriză, când a reuşit să echilibreze partida şi să reducă din diferenţă prin Daniel Niculae.

Tricolorii puteau chiar să scoată un rezultat de egalitate, dacă fundaşul Răzvan Raţ n-ar fi ratat lovitura de la 11 metri obţinută de Gabriel Torje. Remiza ar fi fost însă un scor mincinos, ţinând cont de aspectul partidei.

Victor Piţurcă, selecţionerul României, are însă o altă părere. "Nu sunt supărat, chiar dacă am avut un start slab de partidă. Am avut multe mingi pierdute şi n-am pus probleme în atac, dar asta s-a întâmplat şi pentru că am avut în faţă un adversar solid. Ne-am revenit după pauză, când am schimbat sistemul şi am jucat cu două vârfuri. Ar fi fost mai echitabil un 2-2, dacă mă gândesc la ocazia din final a lui Niculae şi la penalty-ul ratat de Raţ", a spus antrenorul care, la precedentul mandat, a recunoscut că n-a început reconstrucţia primei reprezentative pe motiv că "nu vreau să păţesc ca la Steaua, unde am muncit cinci ani şi apoi au venit alţii care s-au bucurat de munca mea!".

Dinamovistul Cornel Dinu, un contestatar aprig al lui Victor Piţurcă, n-a ratat ocazia de a-l critica din nou pe selecţionerul tricolorilor.

"Belgienii s-au jucat cu noi. Varga este mult sub Torje, iar Stancu nu e de nivelul naţionalei. E sub Daniel Niculae, sub Mazilu, sub Marica, sub Dănciulescu, sub Marius Niculae... El joacă la o echipă de bazar prin Turcia" a spus administratoruldelegat al "câinilor", la GSP TV.

CRITICILE "BACIULUI"

"Eu n-am fost în lumea a treia, nu ştiu cum e acolo"

Răzvan Lucescu, fostul selecţioner al naţionalei României, obişnuia să spună în decursul mandatului său că "suntem în lumea a treia fotbalistică". În urma acestor afirmaţii, actualul antrenor al Rapidului şi-a pus multă lume în cap, fiind criticat dur, printre alţii, de foşti fotbalişti emblematici ai naţionalei, precum Gică Hagi şi Gică Popescu. Rezultatele din ultimul timp de la prima reprezentativă par să-i dea dreptate lui Lucescu junior.

Gică Popescu recunoaşte că este dezamăgit de eşecurile şi, mai ales, de atitudinea umilă pe care tricolorii o afişează la meciuri, dar continuă să-l taxeze pe fostul selecţioner pentru respectiva afirmaţie.

"Ca antrenor al României, Răzvan Lucescu nu avea dreptul să spună că suntem în lumea a treia. Păi, cum putea să-şi motiveze jucătorii, cum să le ceară să bată Franţa, dacă el afirma aşa ceva? La urma urmei, Răzvan a contribuit şi el la decăderea naţionalei, cât a fost selecţioner! Nu ştiu dacă suntem în lumea a treia după ultimele rezultate. Eu n-am fost în lumea a treia, nu ştiu cum e acolo. Am fost în lumea întâi fotbalistică", a declarat "Baciul" ieri, pentru EVZ.

"Cu fiecare eşec, ne pierdem respectul adversarilor"

Referitor la meciul pierdut de tricolori în Belgia, fostul căpitan al naţionalei României ne-a spus: "Echipa noastră a făcut o primă repriză foarte slabă. Am fost fricoşi. Poate că puteam obţine în final un rezultat de egalitate, dar cu ce ne-ar fi ajutat asta? Remiza n-ar fi şters evoluţia modestă pe care, per total, am avut-o".

Gică Popescu nu se arată deloc optimist legat de posibilitatea ca naţionala să se califice la turneul final al Cupei Mondiale din 2014, care se va desfăşura în Brazilia.

"Mă tem că nu vom ajunge la Mondiale. Naţionala nu mai are jucători de valoare şi nu văd cum s-ar putea schimba lucrurile peste noapte. Nu văd de unde ar putea apărea fotbalişti valoroşi", crede fostul căpitan al Barcelonei.

Dacă în privinţa rezultatelor s-a resemnat, fostul component al Generaţiei de Aur reproşează, în schimb, atitudinea actualilor tricolori. "Din păcate, ne-am obişnuit să pierdem. Dar, cu fiecare eşec, ne pierdem respectul adversarilor. Cel mai mult mă deranjează că România are atitudine de echipă mică! Nu pot să înţeleg în ruptul capului de ce am tras de timp în finalul meciului cu Franţa, de la Bucureşti. De ce n-am încercat să atacăm, în condiţiile în care egalul nu ne ajuta cu nimic? Mai rău decât să fi pierdut, ce se putea întâmpla? Nu poţi progresa cu o astfel de mentalitate. Bun, nu mai avem valoarea din trecut, dar vreau o altă atitudine", a răbufnit Popescu. 115 meciuri a disputat fostul fundaş Gică Popescu în tricoul echipei naţionale a României, pentru care a marcat 16 goluri

"DEZERTĂRI" Daniel Niculae şi Marian Pleaşcă au plecat acasă

În lotul cu care echipa naţională de fotbal a României va aborda partida amicală de mâine, cu Grecia (care se va disputa în Austria, de la ora 21.30, şi va fi transmisă în direct de postul TVR 1), nu se vor regăsi atacantul Daniel Niculae şi fundaşul Marian Pleaşcă. Marcatorul golului de onoare al tricolorilor în meciul cu Belgia a părăsit, sâmbătă, cantonamentul primei reprezentative deoarece a fost învoit de selecţionerul Victor Piţurcă pentru a participa la botezul fetiţei sale (naşi au fost Adelina şi Cristi Chivu).

În ceea ce-l priveşte pe Pleaşcă, jucătorul legitimat la formaţia Pandurii Târgu-Jiu a suferit, în cele şase minute cât a jucat în primul său meci la naţională, o ruptură a ligamentului încrucişat posterior la piciorul stâng, motiv pentru care s-a întors în ţară. Fotbalistul grupării gorjene urmează să fie operat, iar perioada de pauză forţată pe care o va lua va fi de cel puţin şase luni. "Mai bine nu debutam la naţională", a comentat, mâhnit, fundaşul de la Pandurii.

VORBE DURE "Cu Belgia, am făcut o primă repriză foarte slabă. Am fost fricoşi. O remiză n-ar fi şters evoluţia modestă."

"România are atitudine de echipă mică! Nu poţi progresa cu o astfel de mentalitate." GICĂ POPESCU, fost căpitan al tricolorilor

"Belgienii s-au jucat cu noi. Varga este mult sub Torje, iar Stancu nu e de nivelul naţionalei. El joacă la o echipă de bazar prin Turcia." CORNEL DINU, fost selecţioner al României