România anunță că vrea în euro, dar nu face mai nimic în acest scop
- Mircea Marian
- 17 aprilie 2015, 00:00
Oficialii români fac declarații politice despre intenția de a adera la euro în 2019, dar, după aceste afirmații, nu urmează nici un pas concret.
Oficialii europeni arata ca, daca România ar dori serios sa fie primita în zona euro în 2019, ar trebui sa pregateasca cererea pentru intrarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (European Exchange Mecanism, ERM). Tehnic, România trebuie sa stea cel puțin doi ani în aceasta anticamera a zonei euro, așa-numitul ERM II, deci, ca sa-și atinga obiectivul declarat, ar trebui sa intre în mecanismul ratelor de schimb în iunie 2016. Cum până acum România nu a făcut nici un gest în acest sens, unii oficiali europeni au rezerve în legătură cu seriozitatea intenției de a intra în zona euro în 2019. Oricum, sunt țari care au stat în ERM mult peste cei doi ani – Lituania a așteptat zece ani pâna a adoptat euro.
Sectorul de stat, o mare problemă
În orice caz, daca țara noastra țiar materializa declarațiile, principala problema pe care ar trebui sa o rezolve în urmatorii ani ar fi cea a așanumitelor reforme structurale. România are cel mai mare sector de stat din UE, cu companii de stat prost administrate și cu pierderi substanțiale. În afara de situația din companiile de stat, sunt probleme cu lipsa investițiilor în infrastructura energetica și de transport, precum și cu independența Bancii Naționale. Oficialii europeni avertizeaza ca intrarea prematura în zona euro, fara ca țara sa fie bine pregatita și fara reforme structurale, presupune o serie de riscuri. În Portugalia și Spania, au crescut costurile cu forța de munca și s-a produs așa numitul „property bubble” – preurile la locuințe s-au majorat substanșial.