Evenimentul Zilei > Economie > România alături de Luxemburg și Marea Britanie. Ce ne apropie de bogații Europei
România alături de Luxemburg și Marea Britanie. Ce ne apropie de bogații Europei

România alături de Luxemburg și Marea Britanie. Ce ne apropie de bogații Europei

România rămâne statul cu cel mai înalt risc de sărăcie pentru persoanele ocupate (15,3%) din Uniunea Europeană, conform statisticilor Eurostat. Documentul arată că deși a făcut progrese în reducerea riscului de sărăcie, țara noastră nu a reușit să se încadreze în media europeană care este de 9,5%.

Datele arată că ponderea angajaților expuși riscului de sărăcie a crescut în ultimii zece ani în cele mai multe dintre țările Uniunii Europene. La nivelul UE se constantă o tendinţă de creștere a riscului de sărăcie, în condiţiile în care la nivelul anului 2008 era de 8,6%, iar în 2018 a crescut la 9,5%.

În clasamentul Eurostat, România este urmată îndeaproape de state dezvoltate precum Luxemburg (unde în 2018 riscul de sărăcie pentru persoanele ocupate era de 13,5%), Spania (12,9%), Italia (12,2%) şi Marea Britanie (11,3%). Pe de altă parte, cel mai mic risc de sărăcie în rândul persoanelor ocupate este înregistrat în Finlanda (3,1%), Cehia (3,4%), Irlanda (4,9%), Belgia şi Croaţia (ambele cu 5,2%).

Spre deosebire de trendul european, riscul de sărăcie din România a scăzut de la 17,7% în 2008 până la 15,3% în 2018.