Protagoniştii fac parte din recentele dezvăluri despre campania electorală din Italia, după ce s-a descoperit că mai mulți parlamentari din M5S nu au donat sumele pe care s-au angajat să le doneze, într-un fond de ajutorare a firmelor mici, înființat de partid.

O anchetă a emisiunii „Le Iene” (Hienele) de pe Italia 1: lipseau circa 1,5 milioane de euro la apel, bani declarați donați, dar de fapt retrași înainte de donare.

Una dintre protagoniste este deputata Giulia Sarti, care a dat vina pe fostul ei logodnic și colaborator, un român din Bacău, pe nume Bogdan Tibusche, zis Andrea. L-a denunțat pentru fraudarea conturilor. Ea îl însărcinase pe logodnic să se ocupe de transferul banilor donați. 23.000 de euro nu au mai ajuns unde trebuie.

"În denunțul depus la Chestură, Giulia Sarti explică faptul că îl angajase pe Bogdan “de aproximativ 4 ani” până când relația lor s-a rupt, în urmă cu un an. Sarti explică faptul că Bogdan, consultant IT, se ocupa de contabilitatea ei, inclusiv rambursările către fondul de microcreditare înființat de partid. „Marți (13 februarie – n.r.) seara am făcut un control precis și am dat seama că nu au fost executate unele transferuri către fondul de microcredite“, a spus în plângere, conform ANSA.

"Sarti a atașat la plângere transferurile bancare făcute de fostul iubit în 2014 (7 de 5.400 euro), în 2017 (13 transferuri în valoare totală de 12.900 de euro) și 2018 (5 transferuri pentru un total de 5.400). „Vreau să se clarifice faptul că, uneori, am verificat aceste transferuri și nu am găsit nereguli“ și „Vreau să clarific că Bogdan m-a avertizat că nu va face plățile în timp util, deoarece aceste sume de bani de care avea nevoie urgentă pentru a merge la medic, dar am fost convins că el va face plățile ulterioare “. “Nu mi-am schimbat încă codurile de acces la contul bancar. I-am cerut explicații lui Bogdan despre banii pe care lipsesc, dar el însuși justificat spunând că, din motive de sănătate are nevoie de sume de bani”, a mai declarat în plângere Sarti, care, subliniază, nu știe unde se află în acest moment fostul ei iubit", notează gazetaromaneasca.com

Românul era cunoscut în Italia cu numele de Andrea de Girolamo şi gestiona o pagina FB, SocialTv Network, unde făcea campanie electorală mascată pentru M5S. Potrivit publicației letera43, Tibusche i-a fost prezentat lui Sarti de deputatul M5S Angelo Tofalo, după ce în emailul deputatei intraseră hackerii, în aprilie 2013. I-a fost prezentat ca un hacker informatic care ar fi ajutat-o să-i prindă pe cei care îi furaseră e-mail-urile.