Roland Garros, turneul imun la criza mondială

Roland Garros, turneul imun la criza mondială

Cea mai importantă competiţie de tenis pe zgură din lume debutează azi şi pune la bătaie premii de 16 milioane de euro.

Roland Garros-ul sfidează criza mondială şi transformă arondismentul 16 din Paris într-o oază de lux şi rafinament. „Mereu mi se pare că trec prea repede cele două săptămâni de turneu... E o petrecere continuă dincolo de arene. Acum s-a construit un muzeu care a costat cinci milioane de euro. E superb!”, ne-a declarat ieri Ilie Năstase, fostul câştigător al Roland Garros-ului. Turneul, care debutează astăzi, pune la bătaie un fond de premiere de 16,1 milioane de euro şi se încheie pe 7 iunie, ziua în care se va disputa finala de la masculin.

Parcă pentru a mări doza de interes, Roger Federer l-a învins în urmă cu o săptămână pe numărul unu mondial, Rafael Nadal, în finala turneului de la Madrid, demonstrând că seria de patru succese consecutive ale spaniolului la Openul Franţei poate fi stopată în această ediţie. „Toată lumea vorbeşte de Nadal şi normal ar fi ca tot el să câştige şi anul acesta. Federer l-a învins în ultimul meci, dar Nadal era obosit”, nea mai declarat Ilie Năstase, care se află deja la Paris.

Nadal nu a avut parte de o tragere la sorţi generoasă. Acesta poate începe seria jocurilor tari încă din turul trei. Dacă nu se înregistrează surprize, spaniolul îl va întâlni în această fază pe Lleyton Hewitt. În jumătatea de tablou a lui Nadal se află şi Andy Murray, numărul trei mondial, spre uşurarea lui Federer. Elveţianul are însă alte pietre de încercare: Alberto Martin şi Jose Acasuso, specialişti ai jocului pe zgură, îl aşteaptă în primele runde.

Ne puteți urmări și pe Google News

La feminin, Dinara Safina, numărul unu mondial, are un program simplu până în „sferturi”, iar surorile Williams nu se vor putea întâlni decât în finală.

Şapte români în primul tur

România va fi reprezentată anul acesta de şapte sportivi la turneul parizian. Prima care intră pe zgură este Raluca Olaru. Ea joacă astăzi, de la ora 12.00, cu rusoaica Anastasia Pavliu - cenkova. Monica Niculescu o va în frunta pe Aleksandra Wozniak, din Canada, iar Sorana Cîrstea va da piept cu jucătoarea din America, Carly Gullickson. Edina Gallovits are cea mai grea misiune: un meci de debut cu Carla Suarez Navarro (Spania), locul 22 în clasamentul WTA.

Victor Hănescu îl va întâlni în primul meci pe belgianul Steva Darcis. Hănescu este la a cincea participare la Roland Garros, iar cea mai bună clasare a obţinut-o în 2005, când a ajuns până în sferturi de finală. „Îi va fi mai greu acum lui Hănescu să mai ajungă în sferturile de finală, pentru că au apărut jucători tineri foarte puternici”, este de părere Ilie Năstase. Andrei Pavel va avea o misiune dificilă în debut. El îl va înfrunta pe neamţul Tommy Hass. Victor Crivoi are parte tot de un reprezentant al Germaniei în primul tur: Simon Greul, locul 113 ATP. EŞEC

Pavel şi Tecău s-au oprit în finală

Perechea română Andrei Pavel - Horia Tecău a pierdut ieri finala probei de dublu a turneului masculin de tenis de la Kitzbuhel (Austria). Cei doi au fost învinşi în ultimul act de brazilienii Marcelo Melo şi Andre Sa, scor 7-6, 2-6, 6-7. Finalul partidei a fost unul dramatic, cele două perechi mergând cap la cap în setul decisiv, când sudamericanii s-au impus în tiebreak. În urma parcursului de la turneul austriac, cei doi tenismeni români vor primi 11.450 de euro şi 150 de puncte ATP. Pentru Andrei Pavel, care a revenit pe teren după ce anul trecut îşi anunţase retragerea din circuitul ATP, meciul a reprezentat ultima repetiţie înaintea turneului de la Roland Garros, unde „Cneazul” a primit un wildcard. (Mihai Voinea)

CITIŢI ŞI: Ruxandra Dragomir, fan Federer