Evenimentul Zilei > Social > Revoluție în testarea Covid-19. Britanicii dau mare lovitură în lupta cu pandemia!
Revoluție în testarea Covid-19. Britanicii dau mare lovitură în lupta cu pandemia!

Revoluție în testarea Covid-19. Britanicii dau mare lovitură în lupta cu pandemia!

Criza de sănătate este o adevărată mină de aur. Vaccinurile și antiviralele pot aduce miliarde firmelor care reușesc să le dezvolte. Nici testele Covid-19 nu fac excepție. Mai mult, un test sigur și rapid pentru depistarea infecției cu virusul SARS_Cov-2 ar putea salva competițiile sportive și festivalurile din această vară.

Visul de a avea un test de încredere, cu rezutatele date în numai 5 minute e pe cale de a fi atins de cercetătorii britanici.

E vorba de experții de la Universitatea din Birmingham, care spun că au dezvoltat un test Covid care oferă rezultate în doar cinci minute. Testele merg bine și s-ar putea încheia înainte de Paști, afirmă reprezentanții universității.

Rezultatele apar în 5 minute

Analizele de laborator arată că testul este la la fel de exact ca cele mai fiabile teste folosite în momentul de de față.  Are, însă, un mare avantaj, este mult mai rapid.

Analizele de laborator arată că testele dezvoltate de cercetătorii Andrew Beggs, Jim Tucker și Tim Dafforn au detectat virusul în probele de ARN (care, precum ADN-ul, este prezent în toate celulele vii) în doar două minute.


Un nou test de salivă pentru COVID-19, aprobat în SUA. Când ar putea fi disponibil


Noua tehnologia este folosită acum pentru a testa mii de eșantioane în următoarele câteva săptămâni pentru a confirma rezultatele pozitive. Mai mult, aceeași tehnologie ar putea fi utilizată și pentru testarea rapidă a altor viruși precum gripa, Ebola și chiar pentru boli precum cancerul.

„Încă ne luptăm să aflăm rapid dacă cineva are gripă, coronavirus sau alte boli respiratorii – aceasta tehnologie va rezolva această problemă,” spune profesorul Beggs

Marea provocarea pentru echipa de la Universitatea din Birmingham  este de a arăta că testele funcționează chiar dacă nu sunt făcute în condții de laborator.


Vrei să știi în 10 minute dacă ai COVID? 


„Lucrăm la depistarea coronavirusului de luni de zile. În toată experiența mea de a dezvolta teste pentru o serie de alte infecții nu am văzut niciodată așa ceva. A detecta gena virusului atât de repede, în mai puțin de cinci minute, este revoluționar. De mai multe ori am crezut că acest lucru este imposibil”, a declarat profesorul Tim Dafforn de la Școala de Biosștiințe a Universității.

Persoana testată trebuie să scuipe într-un tub

Potrivit experților. chiar dacă un vaccin este lansat cu succes în acest an, incidența virusului va rămâne ridicată în anii următori. Ca urmare, un astfel de test ar putea fi extrem de util. „Una dintre marile probleme este că nu există un test suficient de rapid pentru a testa oamenii și apoi să li se dea rezultatul pe loc. Deși tehnologia se află într-un stadiu incipient, se dovedește a fi cea mai rapidă. Persoana testată ar scuipa într-un tub care are reactivi în el, capacul ar fi închis și tubul ar fi pus într-o mașină de testare portabilă, un buton apăsat și în două minute, sau cam așa. Mașina face ping ca un cuptor cu microunde și avem rezultatul”, a spus prof Beggs.

Cele mai exacte teste COVID-19 utilizate în prezent sunt așa-numitelenumite teste PCR, care analizează probele utilizând un proces în doi pași, în timp ce noile teste implică un singur pas amplificat. De asemenea, nu necesită tratarea probelor la temperaturi ridicate și testarea poate fi efectuată folosind echipamente standard de laborator, scrie Daily Mail.

Oamenii de știință din Turcia au dat lovitura! Au inventat dispozitivul minune. Depistarea Covid-19, în 10 secunde