Revolta pro-palestiniană de la Universitatea Columbia a fost înăbușită. Zeci de arestări

Revolta pro-palestiniană de la Universitatea Columbia a fost înăbușită. Zeci de arestări

Revolta pro-palestiniană din centrul New York-ului, a fost înăbușită aseară, în forță. Sute de polițiști în echipament antirevoltă au arestat zeci de demonstranți la Universitatea Columbia. Nu erau copii, ci adulți în toată regula.

Marți seară, sute de ofițeri de poliție în echipament antirevoltă au arestat zeci de demonstranți pro-palestinieni la Universitatea Columbia. La aproximativ 20 de ore după ce protestatarii au ocupat unul dintre clădirile campusului. Această acțiune de forță a escaladat criza care a cuprins instituția de învățământ. Mai mult, a aprins activismul studențesc pe zeci de campusuri din întreaga țară. Studenții evrei au fost împiedicați să vină la cursuri, fiind clar un eveniment antisemit. Care a indignat mulți ziariști, politicieni, intelectuali din întreaga lume.

Ofițerii au spart o fereastră la etajul al doilea pentru a intra în clădirea ocupată, Hamilton Hall. Apoi i-au condus pe demonstranți legați cu coliere de plastic spre autobuzele poliției parcate în apropiere de campus.

Revolta pro-palestiniană suprimată de poliție

Într-o declarație, universitatea a menționat că clădirea a fost „vandalizată și blocată”, lăsând administratorilor „nicio altă opțiune” decât să cheme poliția în campus. Pentru a doua oară în mai puțin de două săptămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu vom risca siguranța comunității noastre sau posibilitatea de escaladare ulterioară,” a adăugat declarația.

Președinta în funcție a Columbia, Nemat Shafik, a spus într-o scrisoare adresată Departamentului de Poliție din New York că a fost decizia ei de a solicita intervenția acestuia. Decizia a fost luată cu sprijinul consiliului de administrație al universității. A menționat că acțiunile demonstranților „au devenit un magnet pentru protestatarii din afara porților universității. Ceea ce creează un risc semnificativ pentru campusul nostru.”

Ea a cerut poliției să mențină o prezență activă pe campus cel puțin până pe 17 mai. Pentru a preveni instalarea unor noi tabere de corturi sau ocuparea altor clădiri.

Ce trebuie să știți despre incidentul de la Universitatea Columbia

Ultima acțiune a avut loc la aproape două săptămâni după ce poliția a arestat peste 100 de protestatari. Care instalaseră corturi în campusul din Upper Manhattan, New York. Oficialii nu au precizat imediat câți au fost arestați marți seara.

Arestările din 18 aprilie au revoltat mulți membri ai facultății și studenți, care aproape imediat au instalat noi corturi. De atunci, tabăra a crescut mai mare decât inițial.

Universitatea a închis campusul marți pentru toți trecătorii. Cu excepția studenților care locuiesc acolo, precum și a angajaților care oferă servicii esențiale. Totodată a declarat că va proceda la exmatricularea oricărui student care a ocupat Hamilton Hall. O clădire cu o istorie bogată a revoltelor studențești.

Ce se întâmplă în alte locuri

Ciocnirile legate de războiul din Gaza au continuat să escaladeze marți în universitățile din SUA. Ofițeri de poliție care au folosit spray lacrimogen pentru a preveni preluarea unei clădiri la City College of New York. Aceeași intervenție a fost făcută în această săptămână asupra demonstranților din Richmond, Virginia, și Austin, Texas.

În Oregon, demonstranții care au ocupat peste noapte o bibliotecă la Portland State. Au folosit paleți de lemn și alte materiale pentru a construi fortificații în jurul intrării clădirii. Oficialii universității i-au îndemnat marți să părăsească biblioteca, acoperită cu mesaje pro-palestiniene, și au solicitat ajutorul poliției.

Ofițeri de poliție au intervenit într-o tabără la U.N.C. Chapel Hill marți dimineața și au arestat aproximativ 30 de persoane, au declarat oficialii școlii. Protestatarii s-au întors mai târziu în aceeași zi. Dărâmând o barieră pentru a se alătura din nou taberei și înlocuind un steag american din centrul campusului cu unul palestinian.

Peste 1.000 de protestatari au fost arestați pe campusurile din SUA de la prima rundă de la Columbia din 18 aprilie, conform unui calcul făcut de The New York Times.