Evenimentul Zilei > Social > Revoltă în interiorul Bisericii. Se vorbește despre o prigoană împotriva creștinilor
Revoltă în interiorul Bisericii. Se vorbește despre o prigoană împotriva creștinilor

Revoltă în interiorul Bisericii. Se vorbește despre o prigoană împotriva creștinilor

Unul dintre importanții reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviște acuză autoritățile că își bat joc de libertatea religioasă, introducând noi restricții și că folosesc pandemia pentru a-i prigoni pe credincioși.

Vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu, din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviştei, susține că măsurile impuse în contextul pandemiei de coronavirus reprezintă „o cruntă batjocorire a libertăţii religioase”. Mai mult el acuză autoritățile că se folosesc de pandemie pentru „prigonirea credincioşilor”.

Ieșirea lui Ionuț Ghibanu vine în contextul în care secretarul de stat Raed Arafat a anunțat marți seara că sărbătorile religioase vor fi organizate doar cu credincioșii din localitatea în care se află lăcașul de cult. Raed Arafat a vorbit în contextul Sărbătorii Cuvioasei Sfinte Parascheva de la Iași unde se preconizează că vor ajunge numeroși pelerini din întreaga țară.

„Iată că, din păcate, aceşti responsabili consideră că manifestarea libertăţii religioase constituie o problemă pentru lupta cu noul coronavirus, deşi la petrecerile şi întrunirile lor, unde mai mereu nu au respectat nicio măsură sanitară de ei înşişi impusă, ne-au arătat un dispreţ teribil faţă de orice norme!”, a scris preotul într-o postare pe rețea de socializare.

Preotul Ghibanu a lansat o lungă tiradă împotriva celor care, în opinia sa, urmăresc să lovească „în libertatea religioasă”

„Interzicerea organizării şi desfăşurării de procesiuni religioase în spaţii deschise, precum şi staţionarea în apropierea lăcaşelor de cult este numai una din noile decizii ale Comitetului pentru situaţii de urgenţă din Municipiul Bucureşti, ce, cu siguranţă, se va extinde şi la nivelul unor judeţe. La aceasta se adaugă şi declaraţia domnului Arafat că la slujbele de Crăciun vor putea participa numai credincioşii din aceeaşi localitate”, și-a început preotul tirada împotriva autorităților.

Preotul acuză o nouă prigoană împotriva creștinilor

El a continuat pe același ton arătând că prin aceste măsuri, menite să restrângă răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, autoritățile ar urmări să limiteze libertatea religioasă a cetățenilor.

„După ce două luni, credincioşii nu au avut voie să meargă în biserici şi în cimitire, iată că noi măsuri cu vădită tentă antireligioasă sunt adoptate rapid. Ceea ce guvernanţii de astăzi de la noi fac este tocmai să limiteze unul dintre drepturile fundamentale ale oricărei societăţi civilizate şi democratice şi anume libertatea religioasă”, a scris Ionuț Ghibanu.

Totodată, el a mai precizat că pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioșilor, cărora li se interzice accesul la toate marile manfestări religioase din această perioadă, precum Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Cuvios Dumitru din Basarabi etc.

„Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioşilor. Dar, eu stau şi mă întreb, oare aceştia nu îşi dau seama că vor răspunde pentru aceste decizii? Domnilor, cât vă mai bateţi joc de noi credincioşii? Câtă răbdare credeţi că putem să mai avem? Chiar nu vă e frică de poporul acesta credincios?”, a mai scris Ionuț Ghibanu, vicarul Arhiepiscopiei Târgoviştei.