Stocuri zero la un medicament esențial în tratamentul COVID. Ce spune ministrul Tătaru

Stocuri zero la un medicament esențial în tratamentul COVID. Ce spune ministrul Tătaru

Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a rămas fără unul dintre medicamentele cele mai folosite în tratarea infecției cu noul coronavirus.

Anunțul a fost făcut de șeful Clinicii 2 Infecţioase din cadrul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, medical Virgil Musta. Acesta a declarant că unitatea medicală pe care o conduce a rămas fără rezerve de Remdesivir, unul dintre antiviralele administrate în tratarea bolnavilor cu COVID-19.

„Discutăm despre o fază controlabilă pe care am avut-o până acum şi despre o fază necontrolabilă a pandemiei, în care lucrurile vor scăpa de sub control şi va fi foarte rău pentru comunitate. (...) Am primit un stoc destul de consistent, dar l-am folosit. Sunt mulţi pacienţi care necesită terapie”, a spus medicul Virgil Musta.

Medicul a precizat că a făcut comandă pentru Remdesivir la Ministerul sănătății și a fost asigurat că va primi un nou stoc.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este un medicament util, pe care l-am folosit. Urmează, foarte probabil, să primim. Am făcut comandă la minister, dar în momentul de faţă nu îl avem în spital. Avem medicamente similare ca eficienţă”, a afirmat Virgil Musta.

El a subliniat că nici un medicament antiviral nu are eficienţă clar dovedită şi că nici Remdesivir nu poate fi administrat la orice pacient, ci în funcţie de comorbidităţile pe care le are.

Nelu Tataru

În acest context, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că în depozite există 4.000 de flacoane de Remdesivir. Declarația ministrului Sănătății vine în contextul în care mai multe state europene se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir.

„La începutul lunii iulie noi am folosit în terapie Remdesivir, 11.892 de flacoane. În acest moment în depozite avem 4.000 de flacoane. Acest tratament cu Remdesivir este un tratament care face parte din protocol, la diferite cazuri selectate pe anumite criterii, pe care medicul curent îl acceptă pentru pacientul respectiv. Este un tratament care se dă pentru cinci zile”, a afirmat Nelu Tătaru.

Criza Remdesivir a apărut în condițiile în care SUA au cumpărat în vară cea mai mare parte a producţiei acestui medicament al companiei americane Gilead. De acest tratament a beneficiat și președintele Americii, Donald Trump.