Evenimentul Zilei > Economie > Revolta hotelierilor de pe litoral. Ultimatum pentru guvernanți
Revolta hotelierilor de pe litoral. Ultimatum pentru guvernanți

Revolta hotelierilor de pe litoral. Ultimatum pentru guvernanți

Disperați din cauza stării de incertitudine și a lipsei de informații din partea autorităților centrale, neștiind când începe de fapt sezonul estival și nici care sunt măsurile de securitate medicală pe care ar trebui să le ia pentru unitățile lor, operatorii din turismul de pe litoral și Delta Dunării amenință cu proteste.

Patronii de pe litoral s-au săturat să aștepte vreo veste din partea guvernului. Normele de distanțare și măsurile de protecție medicală, pe care chiar patronatele hoteliere le-au propus, nu au fost aprobate deși sezonul estival ar fi trebuit să înceapă. Iar dacă normele vor fi publicate, vor trece cel puțin două săptămâni până la punerea lor în practică.

       

Răbdarea patronatelor mai durează doar două zile, a anunțat, luni, președintele FPTR, Mohammad Murad: „Dacă în 48 de ore nu se deplasează o echipa de la Guvern, Ministerul Economiei, Finanțe, Sănătății, la o discuție cu oamenii din turismuul de pe litoral, noi, organizația patronală, va organiza înmormântarea turismului românesc: „Născut în 1989 și decedat în 2020”.

Hotelierii vor să afle cât mai repede ce norme sanitare le va impune guvernul pentru turismul estival astfel încât dacă va fi nevoie de niște aparate speciale de igienizare, să poată să le comande din timp. „Oamenii nu pot face rezervările în mod civilizat dacă nu dau acum, azi,  o dată în care începe sezonul estival. Se va crea un haos. Vor veni toți și vor bate la uși „mai aveți camere”? Plasatorii, cei cu cheia vor ieși și ei la stradă și va fi o nebunie”, se enervează Gelu Tulea, un hotelier din Eforie.

Nimeni nu știe ce norme sanitare vor fi impuse pentru turismul estival. Iar măsurile medicale propuse până acum nu sunt fezabile, spun hotelierii, fiind aproape imposibil de pus în practică. Ionuț Anghel, proprietarul unei pensiuni din Eforie  vorbește despre testarea turiștilor: ”Mie mi se pare greu de îndeplinit în situația în care eu trebuie să fac testele, eu trebuie să le țin, eu trebuie să fac fișe medicale. Nu sunt medic de familie, nu am pregătire de așa ceva”.

Nici operatorii din Delta Dunării nu o duc mai bine. Speram ca deschiderea sezonului să fie dataă de 15 mai, așteptăm în continuare să vedem ce măsuri se iau. Sperăm să se revină asupra unor decizii, mai ales că Delta este o destinație care se pretează la distanțare socială”, a declarat, prin telefon, președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

Reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) se vor întâlni, marți, pentru a decide un punct de vedere comun pe care îl vor transmite autorităților centrale. Primăria  Constanța, prin primarul Decebal Făgădău, consideră că operatorii din turismul de pe litoral trebuie sprijinți cu facilități fiscale. Primăria Constanța amână pentru anul 2021 perceperea taxei de promovare și reduce din taxele locale plătite de operatorii din turism, din Mamaia și Constanța.